Фото: Туристичка организација "Соколац"

Пчеларски центар „Батинић“ на Сокоцу добиће машину за пуњење течности и течних препарата, вриједности 7.800 КМ, у оквиру друге фазе пројекта „Виа Динарика“, рекао је Срни власник ово центра Драган Батинић.

Батинић је истакао да је „Виа Динарика“ подржала пројекат под називом „Модернизација и развој производне линије у Пчеларском центру `Батинић`“, који је ова фирма аплицирала на ранији јавни позив за додјелу бесповратних средстав.

Он је подсјетио да Пчеларски центар „Батинић“ породична фирма која се већ 30 година бави пчеларством, производњом течних и чврстих препарата и природне козметике на бази меда и љекобиља, те плантажним узгојем љекобиља.

Батинић је нагласио да ће захваљујући машини коју ће добити бити олакшан рад код паковања и точења разних препарата, биљних уља, капи природних сирупа и мелема, прополисног млијека, те козметичких препарата, шампона и тоника на бази меда, прополиса и љекобиља, те код точења сока из брезе, природних воћних сокова и сирћета.

„Ова машина за развој производне линије којом се дозира потребна количина значи нам много јер смо до сада све ручно паковали и све ће ићи пуно брже и лакше, што је добро и за кориснике наших производа“, рекао је власник Пчеларског центра.

Батинић на свом имању у Кнежини код Сокоца, како каже, има засаде невена и лаванде у близини пчелињака са 120 пчелињих друштава, од којих је ове сезоне имао принос меда око 900 килограма, чиме је задовољан с обзиром да је ова година била лоша за већину пчелара на Романији.

Према његовим ријечима, након подршке овом пројекту слиједи потписивање уговора и испорука машине за пуњење и паковање течности и течних препарата овом пчеларском центру на Сокоцу.

Јавни позив за додјелу бесповратних средстава у оквиру друге фазе пројекта „Виа Динарика“, који је расписао Развојни програм УН у БиХ, представља подршку укључивању домаћих традиционалних производа /прехрамбених производа, рукотворина и сувенира/ у туристичку понуду дуж стаза „Виа Динарике“ у БиХ.

Овај јавни позив суфинансирају Америчка агенција за међународни развој /УСАИД/, Агенција за развојну сарадњу Италије /АИСЦ/, а циљ му је да допринесе побољшању економских прилика и животног стандарда дуж стаза „Виа Динарике“.

Иницијатива „Виа Динарика“ је регионални пројекат преко кога се промовишу значајни природни и културни ресурси на западном Балкану и омогућава развој авантуристичког туризма и очување планинских подручја, као оаза „нетакнуте природе“ у Европи.