Лидер Социјалдемократског савеза Македоније и предсједник Владе Зоран Заев изјавио је синоћ да подноси оставку на обје функције послије пораза на локалним изборима у Скопљу и другим великим градовима.

– У име СДСМ и свих наших људи честитам противницима на побједи на изборима. Преузимам одговорност на себе и подносим оставку на мјесто премијера и предсједника СДСМ. Честитам свим прогресивним грађанима који се боре за интегрисану Северну Македонију. Честитам свим изабраним градоначелницима – рекао је Заев на конференцији за новинаре послије другог круга локалних избора у Сјеверној Македонији.

Он је додао да из политике уопште није тешко отићи, већ да је тешка помисао на реалност и одлуку народа.

– Унио сам слободу и демократију у нашу земљу, што значи преузимање одговорности. Желим да оставим траг људима да уче и расту у демократском капацитету. Можда гријешим, вријеме ће показати, вријеме је да грађани подрже политичаре који могу да доносе тешке и храбре одлуке, а да се не руководе политичким рејтингом или фотељама – рекао је Заев.

Заев је прије избора рекао да ће поднијети оставку ако његова партија буде поражена на изборима за градоначелника Скопља.

Његов СДСМ претрпио је пораз у другом кругу локалних избора, пошто су опозициони и независни кандидати побиједили у Скопљу, Охриду, Куманову, Битољу и другим градовима.

Опозициона ВМРО-ДПМНЕ прогласила је побједу у 12 општина.