Дивљака је предак гајених сорти јабука. Укус јој је кисео и горак, мада аромом надмашује већину гајених сорти. Права дивља јабука је веома малена, често недозрела. Опора је, стеже уста, садржи веома мало шећера, и управо је то оно што је нашем организму најдрагоцјеније. Не постоји ни један плод који може више добробити учинити за наш организам од дивље јабуке.

Дивљака је до 10 метара високо листопадно дрво, овалних назубљених листова. У позно прољеће проспу се њени бијели цвјетови; плодови дозријевају већ од септембра. Слични су гајеним јабукама, само мањи, углавном пречника од 3 до 4 центиметра. Беру се у септембру и октобру. Најбоље их је брзо употријебити, а много је начина како то можемо урадити, почевши од укусних освјежавајућих пића до доброг вина и јаког сирћета.

Против анемије

Свако јутро на гладан стомак треба појести једну нарендану дивљаку преливену соком од пола лимуна, кашиком домаћег шумског меда и малом кашиком сока од боквице или дрењина.

Против опстипације

Изванредан начин да се регулише столица и отклони затвор јесте да свакодневно узимате оброк од једне печене дивљаке са хљебом или, још боље, кашом од јечма, пшенице или ражи.

Сирће од дивљака

Ово сирће помијешано са медом и водом представља изузетно корисно и окрепљујуће средство за људски организам. За добар сан, против хроничног умора, тровања, високог притиска, несвјестице, претјеране гојазности, главобоље, мигрене, пролива, повраћања, вртоглавице, болести грла, окоштавање зглобова, опекотина, перутавог екцема, проширених вена, опстипације, ишијаса. Јабуково сирће у разним комбинацијама, најчешће са медом и водом, вишеструко је дјелотворан лијек. Право сирће од дивљака се прави без додатка шећера, а процес је мало дужи, траје и до неколико мјесеци.

Дивљаке треба добро опрати, затим отклонити оштећене и труле дијелове, док кору није потребно уклањати. Очишћене јабуке затим нарендати или машински уситнити, ставити их у већу посуду и оставити да одстоје неколико дана. Одабрану посуду прекрити газом како бисте воће заштитили од нечистоћа а да у исто вријеме обезбиједите довољно ваздуха за врење. Након што је одстајало два-три дана, потребно је проциједити смјесу кроз газу тако да остане само сок који опет треба оставити покривен газом у посуди. Течност ће бити мутна, а временом ће се створити опна на врху. Повремено треба проциједити течност кроз газу да се не „поквари“ и поново вратити у посуду и прекрити газом, а сок ће се временом разбистрити. Свакако пробајте и када вам се укус свиди преспите сирће у чисте стаклене флаше.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име