Председник „Одбора за помоћ Косову и Метохији“ из Бања Луке Милорад Арлов одлуком Косовске полиције спречен је да данас да у име Одбора буде домаћин криторске славе Пећке патријаршије Свети Арсеније Сремац, па је ту улогу преузела његова кћи Јелена.

Арлов није могао да буде физички присутан у улози домаћина, јер му је Косовска полиција, по трећи пут, забранила улазак на Косово, без образложења и објашњења.

„Грубо је нарушила моју слободу и слободу кретања. Али мој благослов који сам добио је за мене слобода. Част и понос је кад од таквих личности Патријарха и Епископа добијеш благослов да будеш домаћин на тако великом и Светом месту каква је за нас све Србе наша српска Пећка Патријаршија, наша колевка и извор духовности. Дан који сам дуго очекивао да будем домаћин ктиторске славе Пећке Патријаршије Свети Арсеније Сремац, 10. новебра ове године остварио се уз благослов Његове светости Патријарха српског Порфирија и Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија“, поручио је Арлов.

Арлов је додао, да ће „Одбор за Косово и Метохију“ и наредне године бити домаћин ктиторске славе Пећке Патријаршије и да му је част што с наставља традицију домаћинства славе којој су, од 2012. године домаћини су били општине, градови, предузећа и удружења из Републике Српске – Фоча, Србац, Прњавор, Теслић, Бијељина, Соколац и Олимпијски зимски центар Јахорина.

„Благослов који сам добио је за мене слобода. Част и понос је кад од таквих личности Патријарха и Епископа добијеш благослов да будеш домаћин на тако великом и Светом месту каква је за нас све Србе наша српска Пећка Патријаршија, наша колијевка и извор духовности“, поручио је Арлов.

Он је посебне честитке за празник упутио игуманији манастира Пећка патријаршија Харитини и сестринству, као и свима на Косову.

„Благословом његове светости Патријарха српског Порфирија а и Епископа Рашко-призренског Теодосија, ја сам слободан човек. Славу и радости нам не могу отети и узети! Моја кћерка ме достојно замјенила!“, закључио је Арлов.