Јавна здравствена установа Специјална болница за Психијатрију Соколац биће укључена у пројекат реконструкције објеката који ће финасирати Свјетска банка, UNDP, те Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у оквиру којег ће, како нам је рекла вршилац дужности директора Болнице Снежана Којић, бити уврштене двије установе из Федерације БиХ и четири из Републике Српске.

– Сљедећи корак је да пројекат прође Савјет министара БиХ, да би се стекли услови за реконструкцију постојећих и изградњу новог објекта, који би служио као женско акутно одјељење – наводи Којићева те додаје да се у оквиру другог „Пројекта менталног здравља у БиХ“, фаза III, који подржава Влада Швајцарске, а имплементира Асоцијација IPD у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, те Федералним министарством здравља врше едукације намјењене запосленом особљу, а све у циљу пружања бољег квалитета услуга- истиче она.

У периоду од трећег до петог новембра у Бања Луци, организован је тродневни тренинг особља за израду и праћење индивидуалног плана опоравка (IPD) којој су присуствовали и запослени у поменутој Установи.

– Специјална болница за психијатрију препозната је од стране бројних донатора те се на тај начин јавности указује на битност и значај друштвене одговорности правних лица али и појединаца. Поводом Свјетског дана менталног здравља Институт за популацију и развој донирала је око 1.000 КМ болници за потребе пацијената. Такође, новац у износу од 4.000 КМ дониран је од стране власника компаније Sport Vision. Оно што посебно желимо нагласити јесте да је посредник у овој донацији Манастир Свете Тројице Озерковићи – рекла је Којићева.

Болница, која је са радом почела 1958. године у децембру ће обиљежити 63 године постојања. Тренутно броји 129 пацијента.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.