Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић очекује да ће сљедеће године сигурно бити организован попис становништва.

Одговарајући на питање посланика Социјалистичке народне партије Драгана Ивановића током Премијерског сата, Кривокапић је казао да је Влада јасно зацртала у свом програму да ће четврти квартал године бити посвећен Закону о попису.

„То значи да на тај начин одговарамо на програмску обавезу која је дефинисана и на основу рада Управе за статистику (МОНСТАТ) и Министарства финансија и социјалног старања“, нагласио је Кривокапић, оцјењујући да је јавна расправа о Нацрту закона о попису могла бити транспарентнија.

„Само једна партија је учествовала у електронском сагледавању и примједбама. Можда је то један недостатака који се може исправити, и кроз дио који дође у Скупштину, на бази амандмана и сугестија које ћете као посланици предложити“, навео је предсједник Владе.

Он је казао да очекује позитивно мишљење из Брисела.

„Најважније је да је Нацрт закона о Попису отишао ка Европској комисији и најзначајнија је табела о усклађености. По свим сазнањима која имамо, врло брзо ће бити завршен њихов дио, при чему не очекујемо да ће бити неких суштинских примједби, тако да би већ након тога, на првој сљедећој сједници Владе тај предлог био и усвојен, а онда дистрибуиран Скупштини како би она у својој процедури урадила све што треба“, рекао је Кривокапић.

Најавио је да ће на сутрашњој сједници Владе бити Предлог закона о територијалној подијељености који је предуслов за попис.