Српска напредна странка представила је Програмска начела странке, у Дому омладине, уочи скупштине СНС која је најављена за сутра.

Брнабић: Демографија је приоритет

Ана Брнабић представила је четири најважније поруке странке.

  • Стално политичко, друштвено, глобално јачање Србије.
  • Државна Стабилност
  • Пуна самосталност у одлучивању.

– Сарадња и европске интеграције, али и отвореност и сарадња са партнерима који Србије желе и могу да донесу добро.

– Циљ је Србија која је данас јача што је била јуче, а нешто слабија него што ће бити сутра – рекла је Брнабић.

Када је реч о економији нагласила је да је странка, све што је урадила последњих година, урадила заједно са грађанима Србије.

– Израдили смо документ о свим успесима, који смо назвали „Извештај грађанима Србије“. Ми смо странка која је одговорна, која ради у интересу Србије, која извештај о томе шта је урадила подноси јасно, транспарентно грађанима, онима за које радимо. Сутра ћемо представити тај документ – најавила је он.

Брнабић је рекла да нису биле празне приче и обећања када је речено да су СНС-у најважнији да грађани буду богатији, да имају посла, перспективу, као и шта ће све за њих урадити.

– Говорили смо о конкретним пројектима, испоручили конкретне резултате – истакла је она.

Подршка породицама са децом

Она је истакла „да су нам деца потребна и да је демографија апсолутни приоритет“.

– Ако не поправимо нашу демографску слику, џаба нам резултати. Ко ће користити путеве, школе, болнице. Требају нам деца и то је апсолутни приоритет.

Рекла је да ће се мењати закон о финасијској подршци породицама са децом.

– Имамо више новца и желимо да још више радимо на томе. Издвојило смо 700 милиона евра у сврху популационе политике. Од 1. јануара уместо 100.000 динара иде 300.000 динара. Држава ће давати бесповратно 20.000 евра паровима да изађу из родитељског дома да живе сами. Покушаћемо да помогнемо студентима да имати децу током студија и тако млади, не само да је у реду него је похвално и пожељно. Ми практично изгубимо једну генерацију зато што децу добијамо касно, али и свет са нама. Тиме желимо да побољшамо популациону политику Србије. Мењаћемо закон о финансијкој подршци са децом како би посебно наградили мајке предузетнице, како би се подржала предузетничка кулутра.

– Вратићемо се и урадићемо то боље, нама је у реду да кажемо када нешто нисмо довољно добро урадили и то је политичка одговорност.

Улагања у школство, науку и културу

Говорећи о образовању и науци, рекла је да некада наше школе нису биле повезане на интернет, да нисмо имале нормалне тоалете у школама.

– У Србији смо увели фонд за науку. Запослили смо првих 1.000 младих доктораната. Изгурали смо то политичком вољом. Направили смо простор за младе научнике. До 2030. то је веома важан план како би ишли брже од осталих. Смејали су се, а увели смо дигитализацију, електронску управу, али морамо да идемо даље. Вештачка интелигенција и биоекономија, су две важне ствари. Направили смо институт у Новом Саду за развој вештачке интелигенције. Звали смо неке од наших људи из дијаспоре да се врате и сви су се вратили.

Говорила је и о култури и нагласила колико је ова област битна за нашу државу.

– Ово је сегмент друштва који је био девастиран. Петнаест година је „Народни музеј“ био затворен, „Бора Станковић“ позориште у Вању смо реновирали, такође позориште у Суботици. Нови музеј „Николе Тесле“ који је огромна инвестиција, око 40 милиона евра, музеј „Историје Србије“ и музеј „Историје Београда“.

Премијерка је рекла да је у плану сређивање археолошког локалитета Винча које је једно од најважнијих археолошких насеља у свету.

Брнабић је истакла да се комплетна дигитализација завршава до 2023. године.

– Да наставимо да идемо пет корака испред осталих је циљ. Све више компаније отвара своје развоје центре у Србији. Наши најбољи стручњаци су се вратили из водећих страних компанија.

Србија гради национални стадион

Брнабић је говорила и о улагањима у спорт.

Фото: Хотспорт

– Много смо уложили у спорт, али идеја је да уложимо још више. Национални стадион крећемо да радимо до краја године, то су велике ствари. Градимо и спортске објекте широм Србије – истакла је Брнабић.

– Морамо додатно да ојачамо младе у Српској напредној странци. СНС је једина странка која инвестира у младе кадрове. Морамо да се посветимо да много више времена проводимо у академији младих лидера.

Мали: Желимо да убрзано подижемо животни стандард грађана Србије

Синиша Мали представио је економску политику Српске напредне странке.

– Не можете успешно да спроводите политику уколико немате чиме. Када говоримо о економској политици СНС и економским успесима Србије говоримо о сновима једног Човека Александра Вучића, који је имао сан да од разорене Србије направи економског лидера у региону.

– Желимо да јачамо привреду, економију и да убрзано подижемо животни стандард грађана Србије и одржимо макроекономску и финансијску стабилност.

Србија међу најбољима у Европи

– 2012. године оставили су нам уништену државу, нисмо имали новца ни да платимо пензије, високу инфлацију, стотине фабрика које су биле затворене, једном речју – Банкрот. Али нисмо се уплашили изазова, донели смо хитне мере фискалне консолидације, стабилизовали курс и инфлацију, кренули у нешто што је представљало основу за даљи раст наше економије – рекао је Мали.

– Бићемо једна од три најбоље и најуспешније земље у Европи.

Од наредне године минимална зарада биће преко 300 евра, рекао је Мали и саопштио да Србије расте, упркос свим изазовима.

– Усмерени смо ка отварању нових радних места. Једна од стубова СНС политике је подизање плата и пензије, Оне расту из године у годину. Преко 600 евра ћемо имати просечну плату у децембру месецу. 2012. оставили су нам 8,5 милијарди динара на рачуну, нисмо имали ни за месечну пензију, а оне су данас стабилне и расту из године у годину. Наредне године додатних 5,5 одсто ће расти, а у фебруару најстарији суграђани добиће додатних 20.000 динара.

– Све ове цифре говоре о успешности наше економске политике, ово је потрвда одговорне економске политике коју спроводи СНС. Данас имамо стабилне, јаке јавне финансије – рекао је Мали и истакао да имамо готово три милијарде евра на рачуну. Пре десетак година смо заостајали за земљама у региону, а данас се такмичимо најуспешнијим земљама у Европи. Србија је постала доминатна економска сила у региону, за Србију више не постоји немогуће!

Градимо девет ауто-путева и брзих саобраћајница

Мали је говорио и о инфраструктури и радовима који су некада били незамисливи.

– Имамо девет ауто-путева и брзих саобраћајница које градимо у овом тренутку. На пролеће ћемо се возити брзим возом од 200 км на час до Новог Сада.

Говорио је и о фабрикама које су отворене, а које са сосбом носе нова радна места, и веће плате за грађане Србије.

– Ми не пропуштамо четврту индуистријску револуцију, ИТ сектор нам је најбрже растући сектор, а то је велика шанса за младе и предузетнике. Можда смо неку претходну револуцију прескочили, али четврту не смемо и то јесте економски основ нашег програма.

Говорили су да је Београд на води празна прича, а оно што је Вучић обећао то је и испунио – рекао је Мали и приказао фотографије које приказују како је овај део града некада изгледао.

– Имали смо велике снове и Вучић је сањао велике снове 2012, 2013, 2014, 2015, многи нису веровали да ће се остварити, али наши снови су постали стварност. Сада сањамо још веће снове, хоћемо да Србија 2025. године буде умрежена новим путевима, брзим путевима, да има завршене нове болнице, вртиће школе. Да свако домаћинство има прикључак на канализацију, да Србија буде земља иновација, да нам плате у просеку буду 900 евра, а пензије 440 евра. Да наши млади имају прилику да своје снове остваре у Србији.

Шапић: Србија води политику стабилности и мира

Александар Шапић истакао је да је „Србија данас економски стабилна, војно све јача, дипломатски изузетно поштована и земља која после дужег времена има пријатеље и на западу на истоку.

– СНС можете да волите или не, као и Вучића, али не можете да не констатујете да је у току стварање нове српске политике, нове савремене Србије, као и да је творац тога Александар Вучић. Политика почиње да се кристалише. Прошли век је био специфичан по разним уједнињенима Срба, Хрвата Словенаца и питање је да ли је Србија имала прилике да буде креатор специфичне српске независне суверене слободарске политике. Са историјске дистанце ћемо увидети колико је Вучић важан. Србија је земља која има председника који је поштован у сваком делу света – истакао је Шапић.

Шапић каже да му је част што је Вучићев савременик и савременик СНС јер по његовом мишљењу Србија по први пут после Обреновића има прилику да води сопствену политику.

Каже да је Вучић једини човек који највише ради на себи и да они као странка треба тако да раде и да не смеју да забораве да су ту, пре свега, због Србије.

– Ако буде добро у Србији, биће добро и нама.

– Србија води политику стабилности мира, и када јача своју војску јача је зато да би другима одагнала мисли да могу Србију олако да нападну.

Истакао је да ће увек водити рачуна о српском народу где год да се налазио.

– Људи који нас не воле покушавају да нас етикетирају као лоше. Обрнуто је. Ми верујемо у себе и сматрамо да на овим просторима имамо квалитета да будемо лидери. Немам проблем да кажемо да ћемо водити рачуна о нашем народу где год да се налазио. Изузетно је важно рећи да је у последњих годину дана политика Вучића дала резултате да та политика има смисла, иако су многи покушали да ту политику независности дефинишу каже Шапић.

– Када је кренула ковид криза захваљујући добрим односима Вучића смо добили вакцине и медицинску опрему. Тада смо први пут дошли у прве три земље на свету борбе у првом таласу када је сваки део медицинске опреме био као злата вредан. Чињеница да се појавила гасна криза је захваљујући добрим односима са Русијом показала да је ова политика исправна и политика будућности, нова политика савремене будућности.

– Успели смо да дођемо до нечега до чега је питање и да ли ће доћи најближи пријатељи Русије – рекао је Шапић говоривши о договору председника Вучића и Владимира Путина, који се односи на цену гаса.

Шапић је рекао да је важно да се настави са политиком која је вођена до сада.