Када ће Влада Црне Горе потписати Темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ) и даље је непознато. Из црногорске владе, на чијем је челу Здравко Кривокапић, званично су казали „Дану” да потписивање овог документа зависи од Патријаршије Српске православне цркве. Темељни уговор је Патријаршији упућен још прије неколико мјесеци.

„Сада је све на Патријаршији. Њима је упућен предлог Темељног уговора и чека се одговор од њих“, казали су из Владе Црне Горе.

Говорећи о Темељном уговору, у августу су из Патријаршије казали да је ријеч о тексту уговора у који је Влада Црне Горе унијела велики број измјена у односу на ранију верзију документа која је понуђена Влади. Патријарх Порфирије је, казали су тада из Патријаршије, обавијестио Кривокапића да је предложене измјене упутио одређеној стручној комисији која ће их размотрити по окончању сезоне годишњих одмора, а стручно мишљење ће дати Синод, који у складу са Уставом СПЦ има последњу ријеч о овом питању.

Уговор између СПЦ и Владе Црне Горе требало је да буде потписан 30. октобра на годишњицу смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Међутим, тај чин није обављен. Премијер Кривокапић је још у мају ове године приликом посјете Београду током Сабора СПЦ, пред сами избор садашњег митрополита црногорско-приморског Јоаникија, најављивао да би требало да уговор буде потписан 30. октобра. Тема мајског Сабора СПЦ био је и Темељни уговор. Иако се у црквеним круговима тада спекулисало да је премијер дошао у Београд да потпише Темељни уговор са патријархом Порфиријем, Кривокапић је саопштио да је дошао како би пренио вољу народа да владика Јоаникије буде изабран за наследника митрополита Амфилохија. Бројни српски медији критиковали су тада Кривокапића због непотписивања овог документа, прозивајући га да је погазио раније дату ријеч.

Једино нема уговора са СПЦ

Митрополит Јоаникије раније је рекао да Српска православна црква једина која нема потписан уговор са државом Црном Гором, те да ово питање обавезује како би све цркве биле доведене у равноправан положај.

„Нека се он усаглашава ако има још неких проблематичних ствари. Колико знам, то је врло близу усаглашења, наравно требаће да се прецизира датум и мјесто потписивања, и око тога треба да се људи договоре, то је сада наравно на Влади Црне Горе и на Светом архијерејском синоду. Ми смо учинили све што смо могли, може бити да ће се појавити потреба да се састанемо још који пут и са члановима Светога архијерејскога синода кад буде закључна ријеч у вези с тим споразумом“, казао је раније митрополит Јоаникије.

Из Владе су и раније саопштавали да су спремни да потпишу Темељни уговор са Српском православном црквом, који је технички-правно завршен.

„Наша страна је апсолутно спремна. Ја знам да су у ову причу укључени и многи политички актери, али не желим о томе да размишљам, јер ово није питање политике, ово је питање односа државе и цркве који мора бити уређен и да напокон једном за вазда ставимо тачку на тај дио да се црква мијеша у државу или да се држава мијеша у питање цркве. Темељним уговором и законом све је јасно дефинисано и то је нови почетак добрих односа између Митрополије црногорско приморске, Епархије Будимљанко-никшићке, Епархије Милешевске и Епархије Захумско-херцеговачке„, раније је казао Кривокапић.

Дио црногорске јавности осуђивао је Владу што није дала на увид Темељни уговор. Вицепремијер Дритан Абазовић у више наврата је изјављивао да не види разлог да се он објелодани. Ниједан до сада потписани уговор са вјерским заједницама у Црној Гори није јавно објављен.

Темељним уговором држава са вјерском заједницом прецизира њен правни и имовински статус, а потписивање овог уговора између Црне Горе и СПЦ отворено је вријеме бивше власти Демократске партије социјалиста.