Из Кабинета премијера Здравка Кривокапића, реаговали су на најаве представника палог режима да имају већину за изгласавање неповјерења Влади.

Њихово реаговање преносимо интегрално.

„Посљедњих дана свједочимо хорском нарицању предсједника ДПС-а (на корак од оставке) – М.Ђ., бившег потпредсједника и посланика – Д.М. (у дубокој оставци) и неколицине „тастер” партијских омладинаца и гестикулирајућих прототипа свога господара, како покушавају одржати у животу идеју о наводном политичком ускрснућу ДПС-а.

Предсједник ДПС-а (на корак од оставке) нам поручује како је вријеме ове Владе „вријеме пропадања Црне Горе”. По страни што Свјетска банка и Европска банка за обнову и развој процјењују да ће раст црногорске економије у овој години бити највећи у Европи – између 12 и 13%; по страни што је ова Влада припремила програм који ће омогућити минималну зараду од 450 € и просјечну плату од 700 €; по страни то што је захваљујући хеџинг аранжману са двије европске и двије америчке банке, ова Влада заштитила државу од валутног ризика, у који је доведена захваљујући ДПС-у, те смањила кредитну камату за аутопут са 2% у доларима на 0,88% у еурима; по страни то што је ова Влада, у десетинама случајева, заштитила државу и грађане од породичних монопола, непотизма и штеточинстава претходне власти…

Дакле, по страни све наведено, наспрам бурлескног позивања предсједника ДПС-а (на корак од оставке) на Извјештај Европске комисије (!) који – замислите – у први план истиче срамотну аферу „Ковертаˮ, чији су главни актери управо он и генерални секретар његове службе, бивши градоначелник Подгорице – М.С. Мирише на лицемјерје? Подсјећања ради, предсједник ДПС-а (на корак од оставке) је исти онај човјек који је у посљедњих годину дана, све своје ресурсе упрегнуо у сврху пропагандне подвале да је ова Влада „проруска и антизападнаˮ.

Међутим, читајући Извјештај Европске комисије, М.Ђ. вјероватно зажмури или окрене главу (?) када дође до дијела у ком је децидно записано да је вањска политика Црне Горе у потпуности – дакле стопроцентно – усклађена са вањско-безбједносном политиком Европске уније. У том смислу, предсједнику ДПС-а савјетујемо мање селективности и желимо му успјешне зимске припреме за оставку. Не у Мајамију, не у Дубаију, не на Британским Дјевичанским Острвима, већ у Црној Гори.

Са друге стране, бивши потпредсједник ДПС-а и посланик Д.М. „убједљиво”, баш као са гумна прошлог љета, рачунајући ваљда на колективну амнезију црногорских грађана, поручује да је ова Влада „неспособна” и да „сваки дан ове Владе доноси несагледиву штету по нашу економију”.

Ово саопштава неко, чији је кабинет оставио празну касу и разваљену економију постојећој Влади, претходно нас задуживши за преко милијарду евра. О (не)способности говори човјек чија је Влада произвела 100 милиона непредвиђених трошкова у вријеме изградње прве дионице аутопута, помјерала рокове за завршетак радова, оставила Монтенегро Аирлинес у дуговима од 160 милиона, девастирала „Плантаже”, додјељивала концесије за мале хидроелектране привилегованим појединцима, додјељивала станове партијским функционерима са мјесечним ратама од 30 или 40 евра, доносила „интерне” одлуке, док је из касе Електропривреде преносила КАП-у – 17 милиона евра.

О „неспособности” говори човјек чија је Влада одговорна за највећи економски пад у Европи прошле године, од чак 15,3%; Влада која је остварила свега 13% прихода од туризма у односу на 2019. годину, док су наше комшије Хрватска и Албанија оствариле преко 50% прихода. Да не подсјећамо на чињеницу да је у вријеме претходне Владе прислушкивано чак и Специјално државно тужилаштво. Из описане умишљености посланика Д.М. видимо, као могуће, двије опције: или је Душко Марковић у вријеме своје политичке изолације развио неочекивани таленат за писање хуморескних бајки, или је заиста тачна гласина да се у економију и финансије разумије као у трећу лигу лихтенштајнског картинга.

„Тастер” партијски омладинци и гестикулирајући прототипи свога господара пак најављују да имају већину за смјену Владе. То је иста она већина коју су најављивали да ће имати 30. августа прошле године, или иста она убијеђеност да се устоличење црногорског митрополита неће догодити на Цетињу. Како и тада, тако и данас, омладинци говоре „истину” по диктату, у сусрет локалним изборима, покушавајући да убиједе грађане Мојковца, Цетиња и Петњице, а посљедично и остатак Црне Горе, да ће се ДПС ипак вратити.

Уочи 30. августа, црногорски грађани су љето 2020. године проводили уз пјесму „Пада влада”. У сусрет 4. децембру, кроз зиму 2021. године провијава пјесма истог аутора, једнако сугестивна и једнако тачна:

‘То је било давно, па се нико не сећа. Роде нестале, једног пролећа. Вратиће се, кажу људи, ове године. Ове године, ил’ догодине. А ти…ти се нећеш вратити.’,„ поручили су.