Предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је, путем видео-линка, на Самиту Централноевропске иницијативе (ЦЕИ), који се одржава у Будви.

Брнабић је изразила захвалност Црној Гори на организацији овог скупа, истакавши да Србија са великим задовољством учествује у свим регионалним иницијативама које могу да доведу до бољег живота грађана.

Чланство у Европској унији остаје главни спољнополитички циљ Србије. На основу свих реформи и вођени резултатима које је наша земља остварила, очекујемо позитивне сигнале из Брисела током децембра и у току словеначког председавања Европске Уније, рекла је Брнабић.

Према њеним ријечима, Србија упоредо са овим активностима ради и на повезивању региона и омогућивању бржег и лакшег протока људи, робе и услуга.

Брнабић је подсјетила на то да је Србија покренула и Иницијативу “Отворени Балкан”, чије су за сада чланице Србија, Сјеверна Македонија и Албанија.

Брнабић је изразила наду да Србија ускоро у оквиру ове иницијативе постићи нове резултате, који ће значити електронску размјену докумената, мање чекање на границама и ефикаснији проток теретних возила.

Брнабић је оцијенила да је и током пандемије коронавируса Србија показала окренутост регионалној стабилности и сарадњи, потпуно свјесна да без заштићеног, стабилног и развијеног региона нема ни заштићене, стабилне и развијене Србије.

Централни дио самита био је панел шефова делегација на којем су, поред Брнабић, учествовали и предсједник Владе Словеније Јанез Јанша, предсједник Владе Бугарске Стефан Јанев, предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић и министарка за евроатлантске интеграције и потпредсједница Владе Украјине Олга Стефанишина.

Учесницима самита, на којем је усвојена такозвана Мапа пута за здравство на Западном Балкану, на почетку су се обратили европски комесар за проширење Оливер Вархељи, европска комесарка за здравство и безбједност хране Стела Кириакидес и регионални директор Свјетске Здравствене Организације Ханс Хенри Клуге.

Централноевропска иницијатива (ЦЕИ) настала је 1989. године из сарадње четири државе (Италија, Аустрија, тадашња СФР Југославија и Мађарска).

Данас има 17 чланица: Албанија, Бјелорусија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Италија, Мађарска, Сјеверна Македонија, Молдавија, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Србија, Украјина и Црна Гора.

Аустрија се повукла из чланства 2018. године, а девет држава су чланице Европске Уније. Преосталих осам су државе Западног Балкана и тзв. Европског сусједства.