Фото: СРНА

Група планинара из соколачког друштва „Гласинац“ и ханпијесачког Планинарско-еколошког друштва „Височник“ обиљежили су 11. децембар – Међународни дан планина изласком на најатрактивнији видиковац – Црвене стијене на Романији.

Цвико Тодић из друштва „Височник“ рекао је Срни да су на позив пријатеља-планинара са Сокоца одлучили да обиљеже овај дан на најљепши планинарски начин – заједничким успоном на видиковац Црвене стијене на сњежну Романију и дружењем у Планинарском дому на локалитету Надроманија.

Он је нагласио да је оваквих заједничких активности поводом Дана планина било и раније и да их памте само по лијепом.

Према његовим ријечима, сличну акцију су организовали и 2016, успоном на Безданицу, врх планине Деветак, у коме је било веома лијепо дружење иако се пјешачило кроз мећаву.

„Ова два друштва баштине дугогодишње пријатељство и надамо се да ћемо још дуго година сарађивати и освајати планинске врхове у заједничким акцијама“, поручио је Тодић.

Фото: СРНА

Секретар Планинарског друштва „Гласинац“ Вера Мијатовић рекла је Срни да је за планинаре и људе који поштују и истински воле планину сваки дан – Дан планина, без обзира на годишње доба и временске услове, што су показали и данас.

„Сваки одлазак на планину за планинаре је празник за душу и тијело“, додала је Мијатовићева.

Она је подсјетила да соколачки планинари сличним походима на планину обиљежавају све значајне датуме везане за очување животне средине, природних љепота и здравог живота.

Скупштина Уједињених нација је 2003. године прогласила 11. децембар за Међународни дан планина.