Предсједник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Сјеверне Македоније Еди Рама и Зоран Заев у ауторском чланку за немачки лист „Франкфуртер Алгемајне цајтунг“ позвали су нову Владу Њемачке да подржи иницијативу Отворени Балкан.

– Надамо се да ће нова Влада у Немачкој прихватити и подржати иницијативу Отворени Балкан као допринос потпуном спровођењу Берлинског процеса – навела су тројица лидера, преноси Танјуг

У тексту су нагласили да Европа није само континент, већ и визија, али су оцијенили да су грађани западног Балкана, „који су значајан дио континента и те визије“, предуго искључени и игнорисани.

– Жеља наших људи да буду прихваћени од стране чланица ЕУ више пута је осујећена – унутрашњом политиком земаља чланица, неодржавањем обећања и страхом од будућности. То је довело до разочарања, нестабилности, исељавања и изостанка већих инвестиција. Као политицки челници тих земаља, можемо се или жалити – или нешто предузети против тога. Ми смо се одлучили за ово друго – поручује се у тексту под насловом „Перспектива за Балкан, који су потписали Вучић, Рама и Заев.

Тројица лидера у тексту подсјећају да су у новембру 2019. године потписали прелиминарни споразум о подршци Берлинском процесу, и то преузимањем одговорности за продубљену сарадњу у регији.

– Наша визија је да примјеном четири европске слободе у нашим земљама превладамо друштвене, економске и трговинске препреке које коче економски раст наше регије. Зато смо потписали споразуме који укидају граничне контроле како би роба могла да пролази готово без застоја, и који нашим грађанима омогућавају несметани рад у другој земљи – наводи се у ауторском тексту.

Лидери објашњавају да се иницијатива Отворени Балкан показала ефикасном и корисном у превладавању врло тешког времена пандемије.

– Иако иницијатива до сада укључује само Србију, Албанију и Сјеверну Македонију, отворена је за све чланице западног Балкана – наводе Вучић, Рама и Заев и поново позивају све сусједе да се придруже и свом становништву, како кажу, понуде погодности које они нуде свом.

– Често критиковани као европско буре барута, ми као одговорни политичари не можемо допустити да се наша регија врати у ноћне море прошлости, у фази када ЕУ није у стању да учини више за своје проширење – наводи се у тексту и указује да Отворени Балкан није утешна награда уместо чланства у ЕУ, већ велики корак ка чланству.

Изражавајући наду да ће нова влада у Немачкој прихватити и подржати иницијативу Отворени Балкан, тројица лидера наводе и да су више шефова држава и влада европских земаља и америчка Влада већ су изразили своју подршку, а да су подршку пружили и предузетници, пољопривредници и студенти из цијелог западног Балкана.

– Сада би цијела ЕУ требало да се придружи подршци овој иницијативи и подстакне наше сусједе да њену пуну имплементацију, и неопходности претворе у чињеницу. Крајње је вријеме да се сви народи и људи у региону удруже за бољу заједничку будућност – која нуди стабилност, мир и виши животни стандард за све. Будућност која се издиже изнад спорова из прошлости и нашој дјеци даје наду и земље у којима заслужују да живе – закључују Вучић, Рама и Заев.