Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев поднио је оставку на мјесто предсједника Владе.

Заев је у писму које је доставио предсједнику Собрања навео да је његова оставка логичан корак послије резултата локалних избора и преузимања одговорности за изборне резултате.

Он је оцијенио да резултати посљедњих избора, иако су били локални, имају националну политичку тежину с обзиром на политички моменат у ком се земља налази.

– У оваквим условима, за мене лично и за мене као премијера, зарад политике у коју вјерујем, политички неодговорно и неоправдано пред народом и земљом било би да наставим да водим владу на евроатлантском путу. Мислим да ће други премијер из редова СДСМ-а то моћи да уради на најбољи могући начин, са успјехом и за грађане и за државу – наводи се у оставци Заева објављеној на сајту парламента Сјеверне Македоније.

Он истиче да оставком преузима одговорност, жели дати допринос јачању демократских капацитета и пошаље поруку будућим лидерима да буду свјесни своје грађанске дужности када преузму бригу о земљи.

Заев је одмах послије локалних избора крајем октобра, на којима је његов СДСМ изгубио у већем броју општина и градова, међу којима је и Скопље, рекао да подноси оставку.

Он се касније предомислио и тада одустао од оставке.