Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да реализација Бриселског споразума нема алтернативу, да нема назад и да договори морају бити испуњени, а Заједница српских општина формирана на Косову и Метохији, те оцијенила да Приштина не види да радних мјеста и инвеститора у овој покрајини неће бити, док се не постигне договор са Београдом.

Она је за српски лист приштинско „Јединство“ истакла да међународна заједница, посебно они међународни фактори који су признали једнострано проглашену независност Косова, морају да утичу на ефикаснији начин на Приштину, да се врати за преговарачки сто.

Брнабићева је рекла да уопште не види опцију да се сада иде назад и поништавају сви договори Београда и Приштине, те подсјетила да је Београд испунио све, а Приштина ништа.

Брнабићева је нагласила да Приштина мора да реализује све споразуме, укључујући и да формира ЗСО, јер то је и међународни споразум чији је гарант ЕУ.

Она је за премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија рекла да је „идеолошки фанатик“, ако мисли да је Косово независна држава, те додала да је то највише и плаши, зато што то не доноси ништа добро ни за Албанце, ни за Србе на Косову и Метохији, ни за цијели регион.

– Оно што Курти не види као политичар је, да послова, радних места и инвеститора неће бити, радних мјеста неће бити, док се не постигне договор са Београдом. Нико неће инвестирати у територију којој се не зна статус – рекла је Брнабићева.

Говорећи о иницијативи Отворени Балкан, Брнабићева је навела да та иницијатива представља заштиту заједничких интереса и другачију будућност, прије свега, за младе до уласка у ЕУ.

Она је рекла да се нада да ће се ускоро сви остали у региону придружити овој иницијативи и да ће она за економију значити пуно.

Брнабићева је рекла и да Србија у овом тренутку највише улаже у Косово и Метохију, те најавила да ће ускоро у Грачаници бити отворен први дигитални центар, те да се зато размишља и о томе да се врате матичне књиге у српске општине на подручју Косова и Метохије.