Фото: Б.Радоњић

Уз пригодно дружење, Одбојкашки клуб „Гласинац“ из Сокоца синоћ је обиљежио мали јубилеј – 25 година од оснивања, окупивши све одбојкашице и тренере који су прошли кроз овај клуб.

Уз подсјећање како је све почело, тренер „Гласинца“ Марко Обреновић са поносом је истакао да су дјевојке у тиму провеле најљепше године младости, да су све оне добри ђаци, студенти, успјешне младе мајке и супруге, које клуб доживљавају као своју породицу.

– Први тренинг одбојкашица одржан је у сали Основне школе „Соколац“, а потом су почела такмичења у Другој лиги Републике Српске. Због недостатка квалитетне сале, ОК „Гласинац“ првенствене утакмице до изградње Спорске дворане у Сокоцу, играо је у Рогатици. Као првак Друге лиге 1998. године ушао је у Прву лигу РС, што је био велики успјех. Већ 1999. прву титулу првака РС у Соколац је донио управо овај одбојкашки клуб, односно пионирска екипа „Гласинца“ – нагласио је тренер Обреновић.

Фото: Б.Радоњић

Према његовим ријечима, соколачки „Гласинац“ 2005. године ушао је у Премијер лигу Босне и Херцеговине и ту остао четири-пет година, а потом наставио такмичења у Првој лиги РС.

– Због материјалне ситуације опредијелили смо се да се клуб чврсто држи Прве лиге РС и средине табеле, са циљем да би одржали јак одбојкашки центар и да перспективним играчицама отворимо пут да оду даље, што су оне и чиниле – казао је он.

Фото: Б.Радоњић

Он је навео да је „Гласинац“ ову полусезону у Првој лиги РС завршио као трећи на првенственој табели, што у клубу сматрају одличним резултатима с обзиром да у првом тиму играју само два сениора, а остало су кадети и јуниори.

– Када се након зимске паузе у фебруару настави сениорска и јуниорска лига, очекујемо наставак добрих резултата, иако не инсистирамо само на резултату с обзиром да у сенирској екипи наступају младе одбојкашице, пред којима је успјешна каријера – додао је Обреновић.

Радмила Марковић, тренер је млађих селекција више од 15 година и помоћни тренер првог тима. Она је рекла да ове сезоне у првом тиму играју углавном средњошколке уз велику помоћ три дјевојке које студирају, те да из сваке генерације сениорком тиму прикључе по двије-три дјевојчице.

Фото: Б.Радоњић

– Као одбојкашица дошла сам из Београда у Соколац и од самог почетка у овом клубу сам играч и тренер, чиме сам доста допринијела успјеху соколачких одбојкашица. Дјевојке су вриједне, има талента, воље и резултати сигурно неће изостати – категорична је Марковићева.

Капитен Одбојкашког клуба „Гласинац“ Дијана Ашоња је задовољна са освојена 22 бода и трећим мјестом у јесењој сезони Прве лиге РС.

– Надам се да ћемо и од фебруара наставити побједнички низ, првенствено на домаћем терену на којем имамо више успјеха. Наступамо као колектив, не издвајамо се али посебну улогу у подмлађеном првом тиму имају искусне одбојкашице Тања Тошић и Љиљана Ковачевић, од којих много учимо – казала је Ашоња.

Одбојкашки клуб „Гласинац“ основан је у Сокоцу 17. децембра 1996. године, представља одбојкашки центар и велики је расадник талената који каријеру настављају у клубовима других земаља.

ОК „Гласинац“ је данас домаћин јуниорског такмичења, са кога побједник наставља даље такмичење.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.