Новак Ђоковић, најбољи тенисер свијета, добио је званичну забрану уласка у Аустралију од Граничне полиције те земље и упут да напусти аеродром у Мелбурну на ком је провео ноћ под контролом полиције. Према наводима медија, очекује се да његови адвокати уложе жалбу, а његов отац Срђан Ђоковић је објавио да се Новак враћа кући.

Гранична полиција Аустралије је објавила да потврђује да Ђоковић није успио да презентује праве доказе како би испунио услове за улазак у Аустралију, после чега је његова виза поништена.

– Лица која нису држављани Аустралије и која немају валидну визу при уласку или чија виза је поништена, биће задржани и уклољени из Аустралије. Можемо да потврдимо да Ђоковић има приступ свом мобилном телефону – наведено је у саопштењу.

Претходно је вијест о одбијању визе објавио новинар Пол Сакал из медија „Ејџ“ наводећи да је она провјерена из два извора.

-Адвокати Новака Ђоковића су у процесу подношења жалбе. Ђоковић није показао довољне доказе за своје медицинско изузеће од вакцинисања против вируса корона – навео је Сакал.

Новинар Клинт Станавеј је потврдио те наводе.

– Ђоковић остаје на аеродрому, његова виза је поништена одлуком Граничне полиције Аустралије. Претпостављам да ће се он на ту одлуку жалити пред судским инстанцама државе Викторија – навео је Станавеј.

Он је затим објавио да је уведена процедура по којој ће Ђоковић, послије осам сати проведених у једној просторији, бити пребачен у хотел у Мелбурну.

– Новак остаје у Мелбурну неко вријеме, вјероватно један дан. Биће пребачен и градски хотел за карантин под контролом федералне власти. У току је потрага за повратним летом за Европу, вјероватно у току дана – истакао је Станавеј.

Са друге стране, Срђан Ђоковић је рекао да се Новак враћа кући.

– Депортација! Наш понос, наш Новак се враћа. Сви треба да га дочекамо како доликује – навео је Ђоковић.

Лист „Ејџ“ пише и да је Влада државе Викторија одбила касни захтев да потврди визу Ђоковићу, неколико сати прије него што је он слетео у Мелбурн, а извор из Тенис Аустралије тврди да је тај потез „представа за јавност“ која је за циљ имала таргетирање само Ђоковића, а не других играча који су већ ушли у Аустралију са медицинским изузећем.

Подршку најбољем тенисеру свијет пружио је и предсједник Србије Александар Вучић, који је телефоном разговорао са Новаком.

– Управо сам завршио телефонски разговор са Новаком Ђоковићем. Рекао сам нашем Новаку да је цела Србија уз њега, а да наши органи власти предузимају све мере како би малтретирање најбољег тенисера света у најкраћем могућем периоду било прекинуто. У складу са свим нормама међународног јавног права Србија ће се борити за Новака Ђоковића, за правду и истину – објавио је Вучић на свом Инстаграм профилу.

Ђоковић је током посљедњих неколико часова добио невјероватну подршку из цијелог свијета, Србије, Републике Српске, али и региона. Бројне јавне личности спортисти, пјевачи, глумци, дали су подршку најбољем свјетском тенисеру, осуђујући аустралијске власти због свега онога што је прошао српски ас по доласку у Мелбурн.

Управо је медицинско изузеће изазвало проблем и иницијалне спекулације да виза коју поседује Ђоковић није у складу са прописима прописаним за особе које желе да добију дозволу за рад у Аустралији, а не испуњавају услов вакцинације против вируса корона.