САД су синоћ позвале на „смиривање стања“ у Јемену, споменувши „више од сто жртава задњих дана“, међу којима је најмање 70 погинуло у ваздушном нападу на затвор под управом побуњених хутиста у Сади, наводи се у саопштењу Стејт Департмента.

„Сједињене Државе су веома забринуте (…) због ескалације у Јемену“, рекао је амерички државни тајник Ентони Блинкен, пише у тексту, позивајући „све стране у сукобу на смиривање стања, поштовање хуманитарног права и пуно укључење у свеобухватан мировни процес под покровитељством УН-а“.

У петак је усред ноћи бомбардован затвор у Сади, сједишту хутиста на сјеверу Јемена. Најмање је 70 људи погинуло, а 138 је рањено, објавили су Доктори без граница, осудивши „страшан“ напад. Побуњеници су одговорност за напад приписали коалицији на челу са Саудијском Арабијом која од 2015. помаже снагама јеменске владе у сукобу с побуњеним хутистима које подржава Иран.

УН-ов главни секретар Антонио Гутерес потврдио је, чини се, одговорност коалиције осудивши у петак у саопштењу „ваздушне ударе коалиције коју предводи Саудијска Арабија на затвор у Сади“.

Војна коалиција коју предводи Саудијска Арабијанегирала је у саопштењу да је гађала затвор којим управљају побуњеници у Јемену, при чему је у петак убијено најмање 70 људи.