Амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица изјавила је да је подршка премијера Мађарске Виктора Орбана Републици Српској велики успјех званичника и институција Српске.

Бјелица је нагласила да је Мађарска након састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и Орбана заузела озбиљнији став према дешавањима у БиХ.

Она је истакла да сада Мађарска не дозвољава да из друге или треће руке прима информације о дешавањима не само у БиХ, него и у свијету.

„Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто међу првима је рекао да не подржава санкције према Додику, да Мађарска неће подржати санкције ЕУ нити ће им се прикључити, већ да је потребно отићи у Српску, разговарати са званичницима и на нивоу Српске и БиХ, и добити из прве руке, од свих учесника информације шта се заиста дешава и какав став заузети“, рекла је Бјелица за РТРС.

Осврћући се на данашњи састанак Орбана и руског предсједника Владимира Путина, она је рекла да је ријеч о раније договореном редовном годишњем састанку двојице званичника на којем ће бити ријечи и о испоруци гаса Мађарској, привредној и сарадњи у области културе, те Украјини.

„Орбан је рекао да је Мађарска суверена земља која не прима ничија наређења. Мађарски премијер води врло храбру, суверену, пуну самопоуздања спољну и унутрашњу политику. Не дозвољава притиске који би утицали на раније донесене одлуке“, поручила је Бјелица.

Она је подсјетила да су у априлу општи избори у Мађарској и да је врло тешко давати било какве процјене о њима, али да се стиче утисак да Мађарска са премијером Орбаном на челу води пажљиву, одговорну и мудру спољну политику отворених врата и према Истоку и према Западу.

„Иако је, свједоци смо, Русија већ дужи период на удару ЕУ, Мађарска никада није прекидала интензивне дипломатске и економске односе са Русијом. Орбан је заузео чврсти суверен став и не дозвољава притиске које би у великој мјери утицали на већ донесене раније одлуке“, рекла је Бјелица.