Одржавање здравља нашег организма, поред правилне прехране, редовних посјета љекару и уредног начина живота, подразумијева и физичку активност, коју у убрзаном темпу живота често запостављамо. Поред великог броја активности које су у понуди, наши суграђани од прошле јесени имају прилику да се баве и јогом. Ову древну методу саморазвијања, поријеклом из Индије, нашим суграђанима је представила јога инструктор Драгана Мачар која је, због здравствених проблема, истом почела да се бави на препоруку љекара.

– Јога је начин да животна енергија ради како треба, за нас, за наше здравље, расположење, вољу и жељу за животом и постигнућима. То се постиже бројним јога позама које су осмишљене тако да наша енергија и животни процеси функционишу како треба. Већ након пар тренинга јога прво регулише пробаву, активира циркулацију, убрзава метаболизам, ослобађамо се грча, стреса и напетости које годинама смјештамо у наше тијело. Комбинацијом вјежби снаге и истезања, те вјежби дисања, радимо на побољшању нашег цјелокупног здравља – објаснила је Мачарева, додајући да се јогом могу бавити готово сви, да је погодна за све генерације јер се прилагођава сваком појединцу према сопственим границама.

Драгана је и гешталт психотерапеут под супервизијом, четврта година напредног гешталта. Ова врста психотерапије усмјерена је на свјесност о томе шта се дешава сада и овдје, што омогућава дјеловање у складу са аутентичним потребама клијента.

– Током четворогодишње едукације ми радимо са животним проблемима људи и обучавамо се уз присуство веома искусних професора из ове области. Долазе нам људи који су спремни да раде на себи, на цијелом спектру проблема од страхова, неодлучности, анксиозности, свакодневног стреса, до озбиљних трауматских искустава. Гешталт психотерапеут је стручњак за ношење са животним околностима на најбољи могући начин. Током ове терапије уз помоћ терапеута, клијент тражи и проналази стручњака у себи за ношење са свим животним околностима.

Циљ гешталт терапије је јачање самопоуздања и подршке самом себи, у циљу личног раста и развоја. Гешталт усмјерава човјека на оно што јесте, а не оно што би требао да буде, и наглашава важност присутности у сада и овдје.

– Оно чему нас учи гешталт, али и јога на свој начин, је преузимање одговорности за себе. Склони смо томе да преузимамо одговорност за друге, да другима дајемо оно што њима треба, међутим, уколико се нисмо прво побринули за себе и своје потребе, нећемо моћи да се побринемо ни за потребе других. Уколико нисмо фокусирани расипамо своју енергију која одлази негдје гдје није корисна. Утврђивање приоритета може помоћи да чувамо оно што нам је дато, наш живот, здравље да бисмо били бољи у свим својим животним улогама.

Људи који раде на себи су одгворни и желе да проживе живот као најбоље верзије себе. Драгана сматра да је за квалитетан и здрав живот неопходно обратити пажњу на себе.

– Научени смо да обраћамо пажњу на друге, на породицу, дјецу, пословно окружење, а најмање пажње посвећујемо себи. У свим тим односима можемо бити добри само ако прво обраћамо пажњу на своје потребе, на своје тијело и његово здравље, јер само ако ми бринемо о себи, можемо очекивати да ће и наша дјеца од нас научити како водити бригу о себи и свом здрављу – поручила је на крају Драгана.

Ми смо људска бића, а не машине. У ужурбаности живота често заборавимо да застанемо, удахнемо и уживамо у тренутку. Вријеме је да се побринемо за себе и своје благостање. Савршенство не постоји, али се можемо потрудити да будемо најбоља верзија себе.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име