Да избори у БиХ никад нису били неизвјеснији, можда најбоље описује лидер ХДЗ-а, на крају каже, ништа није прихваћено.

Вишемјесечни преговори хрватске и бошњачке стране, под будним оком међуанродне заједнице, доживјели су прави фијаско.

СДА је хрватске представнике дословно догурала до ивице. Све су у ХДЗ-у били спремни да прихвате, али је било неспоразума око избора за Предсједништво БиХ, и Дом народа ФБиХ.

„Чињеница да је ово завршено како је завршено, неким политичким опцијама ће одговарати. То је разумљиво. Чим немате корекција Изборног закона у техничком смислу, јасно је да има политичких опција којима одговара такав статус. Бирати, контролисати изборни процес по различитим сегментима, јер један од кључних сегмената који смо такође договорили је интегритет изборног процеса“, каже лидер ХДЗ-а Драган Човић.

А интегритет избора, сматрају у ХДЗ-у, нарушио је незаконит избор чланова Централне изборне комисије. Чланови комисије изабрани су на приједлог СДС-а, а уз подршку бошњачке политике структуре.

У СДС-у се надају да ће избора ипак бити. Ако запне око буџета, то би могао да ријеши Кристијан Шмит, сматра Мирко Шаровић.

„Да ли ће бити измјена зависи од тога да ли ће ХДЗ истрајати у томе да нема буџета. Ако нема буџета, нема ни општих избора. Једино, Ја мислим да су сада очи упрте у Шмита. И ја мислим да се се прави сценарио да ако буде избора, Шмит наметне буџет институција БиХ. Али ви знате који је то неки нови проблем“, каже предсједник СДС Мирко Шаровић.

Све је извјесније да за проблеме у другом енитету, више нема рјешења. И то због покушаја доминације једног народа, каже српски члан БХ Предсједништва Милорад Додик.

„Да муслимани у БиХ не желе да обезбиједе никаква права Хрватима. То је порука нама Србима да напросто морамо да будемо опрезни у сваком питању и не дозволимо било какву неопрезност која би нас коштала губитка наших права и наше позиције. Јер амбиција политичког Сарајева јесте да деградира колективна права, конститувна права народа“, истиче Додик.

У изборним преговорима нису прихваћени приједлози СНСД-а. Милорад Додик јуче је поручио да зато неће гласати за друге приједлоге.