Фото: Ј.Маринковић

Са 16 гласова за и 5 уздржаних, на данашњој 3.ванредној сједници Скупштине општине Соколац, усвојени су Приједлог буџета општине Соколац за 2022. годину, као и приједлози одлука о усвајању и извршењу буџета општине за ову годину. Буџет износи нешто више од 9.700.000 КМ. При гласању, остали су уздржани одборници клубова ПДП-а и ДЕМОС-а.

Предсједник СО Соколац Сретко Марjановић изразио је задавољство што је изгласана ова одлука и што је подржано више иницијатива и амандмана.

– Сматрам да су сви предложени амандмани оправдани и нашли су своје мјесто у самој изради буџета, за шта је и сам начелник био сагласан уз корекцију износа. Све то указује на разумијевање, види се да је свима циљ да окончамо причу у вези са усвајањем буџета и да заједнички договарамо расподјелу средства како је планирано. Формирање Удружења мљекара дало нам је до знања да морамо постићи договор у вези са буџетом и напокон се показало да сви политички предзнаци морају бити по страни. Ми, као одборници и представници грађана који су нас бирали, морамо дјеловати у њихвом интересу. Један од поднесених амандмана односио се на ЈКП „Соколац“, којем је потребна помоћ у сваком смислу, од реконструкције дотрајалих инсталација па даље. У овај проблем сви треба да се укључимо, да се током љета изврше одређене санације и обезбиједе довољне количине енергената за наредну гријну сезону, како грађани не би морали да страхују. Циљ нам је да поведемо рачуна о свим установама и предузећима, тако да ћемо настојати да се и у Дому здравља обезбиједи адектватна услуга. Изнашли смо заједничко рјешење у расподјели средстава за спортске клубове, што ћемо детаљније усагласити у консултацијама са Савјетом за спорт – изјавио је Марјановић.

Начелник Сокоца Милован Бјелица захвалио је одборницима који су гласали за усвајање Приједлога буџета, за шта је претходно Министарство финансија РС дало сагласност.

– Приликом расправа, било је одређених корекција да се са неких ставки пребаце средства тамо је то потребно. Нико није био против усвајања буџета, чиме су одборници показали зрелост да раде у интересу грађана, а мени као начелнику донијели велико олакшање. Тешко да ћемо успјети све реализовати, пратићемо одвијање ситуације, јер то не зависи од саме локалне заједнице. У свијету је присутна велика инфлација, несташица хране, поскупјели су енергенти и произоди широке потрошње, тако да не можемо унапријед знати какво ће бити пуњење буџета. Имамо обећања од виших нивоа власти, па ћемо видјети шта можемо реализовати од инфраструктурних пројеката гдје општина мора имати учешће. Важно ми је било да се могу обрачунавати лични дохотци буџетским корисницима, што је било тешко у претходним мјесецима откад је општина прешла на привремено финансирање. Надам се да ће се у овом мјесецу све то реализовати. Подржали смо приједлоге да се повећа грант за ЈКП „Соколац“, нисмо дозволили да се повећају цијене услуга гријања, а обећали смо и грант за Дом здравља да се уреди просторија за постављање новог рендген апарата – истакао је начелник Бјелица.

Фото: Ј.Маринковић

Према ријечима шефа Клуба одборника СНСД-а Ђорђа Радића, мљекари су били кључан фактор који је довео до тога да се оставе по страни све неслугласице и различитост политичких ставова.

– У овом тешком времену, област пољопривреде је од круцијалног значаја, а нас – одборнике су бирали грађани и људи који могу да произведу храну, што нас обавезује да им се одужимо. Поред инсистирања да се уведу подстицаји из општинског буџета од 10 пфенинга по литру произведеног млијека, истрајали смо и на неким другим ставкама, које су се уврстиле у буџет. Задовољни смо што је направљена прецизна расподјела средстава према спортским клубовима и што су у буџет уврштене студентске стипендије, помоћ породиљама, социјалним и борачким категоријама те удружењима од јавног интереса. Наравно да инвестиција увијек недостаје, али мислим да са оваквим буџетом то се неће моћи остварити. Ту смо да помогнемо начелнику при реализацији, али и да критикујемо сваки пропуст уколико их буде. Нејасно је зашто су одборници ДЕМОС-а остали уздржани, иако су њихови амандмани прихваћени, али сви имају право на своје мишљење и ми то поштујемо – нагласио је Радић.

У име Клуба одборника СНСД-а, Радић је осудио недавни напад на независног одборника Његоша Самарџију.

– Скупштина је донијела став и апел да се такве ствари не понављају ни одборницима ни било ком грађанину. Замољавам све политичке субјекте на суздржаност, поштовање свачијег мишљења и културу дијалога – закључио је Радић.

Први предложени Нацрт буџета, који је износио укупно 10.042.400 КМ, није усвојен крајем прошле године, након чега је општина приступила тромјесечном привременом финансирању.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име