Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је, након сједнице Савјета за националну безбједност, да је предсједнику Александру Вучићу данас предао ноте четири државе које су повукле признање тзв Косова.

„Савет за националну безбедност овластио је председника Вучића да када буде сматрао за потребно обавести ширу јавност о којим државама је реч“, рекао је Селаковић.

Овим гестом, како је поручио Селаковић, Србија жели да да дамо шансу државама чланица Савјета Европе да у јуну не покрену поступак пријема Косова у ову организацију.

„Тиме желимо да покажемо нашу спремност да разговарамо и да до рјешења долазимо кроз дијалог, а никако унилатерално“, рекао је Селаковић.

Такође, Селаковић је пренио да су њихове обавјештајне службе дошле до сазнања да најмање двије велике државе раде на пружању озбиљне логистичке подршке Приштини у кампањи за нова признања, као и за зауставаљање кампање Србије за повлачење признања.

Сједници у згради Генералног секретаријата предсједника Републике присуствовали су и министар одбране Небојша Стефановић, министар спољних послова Никола Селаковић, министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, предсједник Скупштине Ивица Дачић и други министри…

На сједници су такође били и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, директор БИА Братислав Гашић.

Сједница је заказана послије одлуке Приштине да поднесе званични захтјев за чланство тзв. Косова у Савјет Европе.

„На нама је да не уђемо у мржњу и психозу сукоба, али да на одговаран, рационалан и озбиљан начин пружимо снажан одговор“, казао је Вучић у четвртак, када је најавио сједницу Савјета, а због захтјева за улазак у СЕ којим су привремене приштинске власти срушиле још један споразум који су потписали, а то је Вашингтонски споразум.

Према ријечима предсједника, у наредним недјељама званичници Србије даће све од себе да покажу да могу да се боре и чувају своју земљу.