Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министар Сташа Кошарац најавио је за наредну седмицу састанке са представницима надлежних министарстава и привредних комора Републике Српске и Федерације БиХ, на којима би требао бити усаглашен модел и покренуте процедуре дефинисања одлуке која би резултовала забраном извоза обловине, огревног дрвета и пелета.

Кошарац је нагласио да се морају обезбиједити услови како би сировина остајала у Републици Српској и ФБиХ у корист домаће дрвопрерађивачке индустрије.

„То ће истовремено омогућити и јефтинију цијену енергената за гријну сезону, што је примаран интерес свих грађана“, закључио је Кошарац.

Кошарац је у писаној изјави навео да постоји спремност да одлука о забрани извоза обловине, огревног дрвета и пелета буде упућена Савјету министара на разматрање.

„Апсолутни приоритет Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара у актуелном мандату је заштита домаће производње и од те политике нећемо одустати. Сходно таквом опредјељењу, увијек смо мотивисани да на адекватан начин, у координацији и сарадњи са надлежним ентитетским министарствима, третирамо акте који се односе на увођење одређених заштитних мјера, првенствено у интересу свих грађана и пословне заједнице у Републици Српској и ФБиХ“, рекао је Кошарац.

Кошарац је навео да питање привремене забране извоза обловине, огревног дрвета и пелета треба интегрално посматрати и усвојити јединствену одлуку.

Он је навео да Министарство спољне трговине и економских односа још није добило званичан акт од Владе ФБиХ, али очекујо да ће захтјев бити достављен у што скоријем временском року, како би се у координацији са надлежним ентитетским тијелима покренуле потребне процедуре.

„Стога сматрам да је неопходно без икаквих услова усвојити раније предложену одлуку о забрани извоза обловине, те са надлежним ентитетским министарствима усагласити модел у вези са забраном извоза огевног дрвета и пелета“, рекао је Кошарац и додао да министарство на чијем је челу подржава напоре ентитетских тијела на ублажавању негативних ефеката бројних изазова усљед поремећаја на глобалном тржишту.

Он је подсјетио да су раније предлагана рјешења која се односе на увођење заштитних мјера, попут одлуке о привременој забрани извоза обловине, како би се помогло домаћој дрвопрерађивачкој индустрији, која се годинама суочава са проблемом недостатка сировине на тржишту.

„Нажалост, пракса је показала да у Савјету министара нисмо имали разумијевање код дијела министара из Федерације БиХ, који су били против увођења оваквих заштитних мјера“, навео је он.

Кошарац је рекао да је увођење ових заштитних мјера добар модел и најбољи показатељ заштите домаће производње и интересе грађана.

„Државе из окружења, првенствено Србија, већ су усвојиле овакве мјере. Нема разлога да и ми не поступимо исто“, истакао је Кошарац.