Фото: В.Реновица

У организацији кабинета Скупштине општине Соколац и Народне библиотеке, синоћ је у Сокоцу у Парохијском дому Романијске Лазарице, одржано поетско вече под називом „Стих и перо горе Романије“ поводом Дана и крсне славе општине Соколац. Специјална гошћа програма била је Ивана Жигон, првакиња драме Народног позоришта, предсједник Српско-Руског пријатељства и руководилац пјевачког ансамбла „Косовски божури“.

Она је поручила да романијске пјесме може пјевати само човјек који је рођен овдје, јер се само на Романији може видјети спремност народа да достојанствено носи све што га кроз живот прати и крст тог истог живота.

– Много ме тога инспирисало да дођем овдје, од крајолика који никога не оставља равнодушним до изворне слободарске песме о чијој снази сам и написала један есеј. Од те чежње за слободом која се толико огледа у романијској песми, тај крик слободе као доказ да човек тек када дише пуним плућима осећа потпуну слободу, и као човјек, и као народ. Слобода је снага да преузмеш одговорност. Чини ми да када се пева та песма, када чујете тај звук, они певајући дишу као гутачи ватре на ветрометини Балкана и само та песма, која жели да стигне до неба, до бескраја, рекла бих до Бога, само та песма може стићи до потомака и оставити неуништиви траг, и мене то јако инспирише – рекла нам је Ивана Жигон.

Фото: Бојан Д.Тошић

Она је поручила да је Романија свима нама потреба, дух слободе кршних горштака и повратак култури која има душу, јер колико дајеш, толико ти и душа враћа.

Један од организатора предсједник СО Соколац Сретко Марјановић говорио је о значају и традицији поводом Дана и крсне славе општине Соколац.

– Ово је једна традиционална манифестација, ове године поред наше специјалне гошће, диве Иване, угостили смо и наше домаће учеснике. Сама тематика вечери је очување традиције, везе српског рода а Ивана је особа која и те како прави везу традиције између Косова, Србије, Црне Горе и Републике Српске. С тога је довољно да поручимо да ма гдје били, на крају треба да смо заједно и јединствени.

Она је као специјална гошћа говорила пјесме Добрице Ерића и Божа Кијца о Републици Српској, Косову и Метохији и Херцеговини, те пјевала о овим подручјима.

Фото: Бојан Д.Тошић

Пјесник из Источног Сарајева Горан Врачар говорио је стихове из својих збирки „Свјетла Сарајева“, „Лет изнад Лукавичијег гнијезда“, „Исповијест лудака“, „Кад смо се вољели нас двоје“ и „Кад ђаво крви зажели“.

Млада соколачка пјесникиња вишеструко награђивана у Српској и у иностранству Милица Боровчанин говорила је своју пјесму „Суза са Малог Зејтинлика“.

У музичком дијелу ове манифестације културе наступили су вокални солисти, Милица и Маја Станишић и Лука Новосел са хармоником.

Публика је имала прилику да чује и побједника 26. Фестивала гуслара „Романијо, горо од јунака“, младог соколачког гуслара Илију Бакмаза, а потом је наступио и фолклорни ансамбл Културно-умјетничког друштва „Свети Пантелејмон“ са Хан Пијеска.

Поетској вечери присустовали су министар финансија Републике Српске Зора Видовић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, предсједник Матице српске Драган Станић из Новог Сада, те представници општине Соколац, више јавних предузећа и установа, друштвеног и политичког живота општине.

Организатор поетске вечери „Стих и перо горе Романије“ су кабинет предсједника Скупштине општине Соколац и Народна библиотека Соколац. Генерални покровитељ соколачко Шумско газдинство „Романија“. Медијски покровитељ „Инфо центар“ Соколац.