Фото: Бојан Д.Тошић

Соколац је данас ушао у заједницу коју окупља Матица српска, а Протокол о сарадњи потписали су начелник општине Милован Бјелица и предсједник Матице српске Драган Станић из Новог Сада.

„Надамо се успјешној, плодоносној и дугогодишној сарадњи на радост васцијелог Српства да у вијековима пред нама Соколац и Романија уз помоћ и подршку Матице српске уграде своје особености у мозаик српске културе“, изјавио је Бјелица након потписивања протокола на свечаности поводом Дана и крсне славе општине.

Бјелица је истакао да је Соколац прва општина из Републике Српске и БиХ која улази у заједницу коју окупља Матица српска из Србије и да успостављање сарадње са најстаријом институцијом културе у Срба представља велики дан за читаву Сарајевско-романисјку регију.

Предсједник Матице српске Драган Станић навео је да у овој институцији желе да буду присутни на свим мјестима гдје постоји потреба за српским културним вриједностима, прије свега на мјестима гдје Срби живе и раде, са идејом да културом обезбиједе свој опстанак.

Према његовим ријечима, Матица и јесте формирана да буде саборно мјесто српске културе.

Фото: Бојан Д.Тошић

Станић је истакао да треба заједно радити да се вриједности које има Соколац, Гласинац, околина и цијела Република Српска окупе у име једне идеје и постану саборно мјесто, као што их је Црква научила.

Он је нагласио да сви који знају да српски народ обједињује култура и много боље легитимише пред цијелим свијетом него било који други начин, вјерују да је култура најбољи начин да изађу пред свијет и покажу ко су, шта су и шта су учинили.

„Погледајмо само велике људе из наше науке, културе, образовања и спорта шта су све учинили и како нас по тим људима препознају“, нагласио је Станић увјерен да треба укључити и људе из других култура којима је стало до српских културних вриједности.

Презентација и упознавање са радом Матице српске, те промоција Летописа Матице српске, књижевног часописа који у читавом свијету најдуже, а без већих прекида излази још од 1.824 године, биће уприличена вечерас од 19.00 часова у Народној библиотеци Соколац.