Фото: Соколац-срце Романије

Савјет министара утврдио је данас Приједлог споразума о инвестиционом гранту од шест милиона евра за подршку Пројекту водоснабдијевања и санитације у БиХ у оквиру Инструмента претприступне помоћи /ИПА/ два између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/.

Пројекат је дио програма обнове сектора водоснабдијевања који се састоји од низа општинских улагања с циљем обезбјеђивања услуга водоснабдијевања и канализације у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, саопштено је из Савјета министара.

Компоненте пројекта које финансира ЕИБ у складу са овим споразумом укључују Приједор, Гацко, Шипово, Брод, Фочу, Челинац, Соколац и Билећу у Републици Српској и Прозор-Раму, Широки Бријег, Мостар, Грачаницу, Тешањ, Горњи Вакуф-Ускопље у ФБиХ.

Пројекат за Републику Српску биће реализован у периоду 2022-2023. година, а за ФБиХ од 2022. до 2024.

Укупна вриједност Пројекта за Републику Српску процијењена је на 100 милиона евра, од чега је кредит ЕИБ-а 50 милиона евра, контрибуција ентитета или крајњих корисника 30,9 милиона евра, ИПА 2010 12,4 милиона евра, грант средства СИДА-е 3,2 милиона евра, ВБИФ средства Европске комисије за град Зворник 0,6 милиона евра, те средства из инвестиционог гранта ИПА 2018 2,9 милиона евра.

Укупна вриједност Пројекта за ФБиХ процијењена је на 121,3 милиона евра, од чега је кредит ЕИБ-а 60 милиона евра, домаћа контрибуција ентитета или крајњих корисника 40,3 милиона евра, ИПА 2008 2,9 милиона евра, ИПА 2009 10,8 милиона евра, ВБИФ средства Европске комисије за општину Јајце 1,5 милиона евра, грант средства СИДА-е 2,9 милиона евра, те средства из инвестиционог гранта ИПА 2018 2,9 милиона евра.

Министарство финансија и трезора у Савјету министара доставиће Приједлог споразума са Основама за закључивање Предсједништву БиХ у даљу процедуру, уз приједлог да за потписника буде одређен министар финансија и трезора.

Савјет министара утврдио је и Приједлог уговора о гранту Лука Брчко, са основама за закључивање, између БиХ и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ који се односи на инвестициони грант Европског заједничког фонда за западни Балкан.

Грант средства до три милиона евра из Инвестиционог оквира за западни Балкан везана су за зајам ЕБРД-а од 10 милиона евра и намијењена су као додатна подршка пројекту рехабилитације и оптимизације путног и жељезничког приступа Луци Брчко и припадајуће инфраструктуре унутар Луке.

Приједлог уговора са основама за закључивање биће упућен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен министар финансија и трезора.

На данашњој сјендици усвојен је већином гласова и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ, којим се јачају капацитети ове институције.

Приједлогом закона са ознаком „ЕИ“, као потврдом одређене усклађености са легислативом ЕУ у овој области, испуњава се једна од препорука Европске комисије.

Измјенама и допунама Закона омогућава се омбудсманима да, осим заштите људских права, снажније дјелују и у њиховој промоцији у складу са Паришким принципима.

Нова законска рјешења дају омбудсманима мандат Превентивног механизма у БиХ у складу са Опционим протоколом уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих поступања или кажњавања.

Измјенама и допунама Закона јача се финансијска независност Институције омбудсмана, те се наглашава њена улога у оснаживању сарадње и дијалога са невладиним сектором и академском заједницом у БиХ.

Министарство за људска права и избјеглице ће, посредством Генералног секретаријата Савјета министара, Приједлог овог закона доставити Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по скраћеном законодавном поступку.