Шеф руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев одбацио је тврдње Запада да НАТО није умијешан у конфликт у Украјини, оптужујући Алијансу да води прокси или посреднички рат против Русије преко Украјинаца.

– САД и НАТО су сада практично уплетени у овај сукоб. Они воде посреднички рат против Русије пазећи да сукоб у Украјини никада не престане, снабдијевајући Кијев офанзивним оружјем, од малокалибарског оружја до вишеструких ракетних система, као што је ХИМАРС – рекао је Медведев.

Москва је више пута упозоравала земље НАТО-а да се не мијешају у ток специјалне војне операције у Украјини, укључујући слање оружја у Кијев. Док су се трупе Алијансе уздржале од слања својих војника, одлучиле су да пошаљу десетине милијарди долара војне помоћи.

Медведев је, такође, одбацио страхове од избијања Трећег свјетског рата, али је напоменуо да су неки од првих знакова потенцијалног глобалног сукоба већ могли да се виде. Он је додао да руска специјална војна операција у Украјини служи управо томе да спријечи такав сукоб.

Он је истакао да Русија неће прибјегавати неоправданој употреби нуклеарног оружја у сукобу и подсјетио да је Москва јасно успоставила транспарентна правила за коришћење свог стратешког наоружања. Он је напоменуо да ће одговор Москве на било какве пријетње бити у складу са величином те пријетње.

– Али наш одговор ће бити у складу са величином пријетњи које се износе нашој земљи. Сада Руска Федерација спроводи ову операцију управо као одбрамбену операцију – рекао је он.

Медведев је подсјетио на четири ситуације у којима је могућа употреба нуклеарног оружја од стране Русије – употребу таквог оружја од стране других земаља, лансирање нуклеарне ракете усмјерене на Русију, удар на инфраструктуру која контролише руско стратешко наоружање и у случају непосредне пријетње опстанку државе, пренио је Спутњик.