Фото: Pixabay

Енергетска криза подстакла је општи раст цијена кључних енергената, које прати посљедично поскупљење електричне енергије и самим тим доприноси расту опште инфлације.

Ове неприлике обарају на кољена и најразвијеније економије свијета, и посљедице истих полако се осјећају и у нашем региону.

Британски енергетски регулатор објавио је у петак да ће подићи своју главну горњу границу на рачуне потрошача за енергију на просјечних 3.549 фунти са 1.971 фунти годишње, пошто групе за кампању, истраживачки центри и политичари позивају владу да се позабави кризом трошкова живота, пише Блиц.

Граница цијена ограничава стандардну тарифу коју добављачи енергије могу да фактуришу домаћим купцима за њихов комбиновани рачун за струју и гас у Енглеској, Шкотској и Велсу, али га Офгем прерачунава током цијеле године како би се одразиле цијене на велико тржиште и други трошкови индустрије, пише ЦНБЦ.

Покрива око 24 милиона домаћинстава. 4,5 милиона домаћинстава са плановима плаћања унапријед суочавају се са повећањем са 2.017 фунти на 3.608 фунти.

Ограничење се не примјењује у Сјеверној Ирској, гдје добављачи могу да повећају цијене у било ком тренутку након што добију одобрење од другог регулатора.

Италија

Малопродајно удружење “Конфкомерћо” саопштило је да је око 120.000 италијанских фирми у опасности од затварања од сада па све до прве половине сљедеће године због поскупљења енергената, преноси Тањуг.

Енергетска спирала и инфлација која се креће изнад 8,0 одсто, и која ће према очекивањима наставити успон због поскупљења енергетских сировина, угрожава од сада до краја првих шест мјесеци 2023. године око 120.000 предузећа у услужном сектору, наводи се у саопштењу Конфкомерћа, преноси агенција Анса.

Угрожено је око 370.000 радних мјеста.

Трошкови услужног сектора за енергију износиће 33 милијарди евра у 2022, што је три пута више у односу на 11 милијарди евра 2021. године и више него дупло у односу на 14,9 милијарди из 2019. године, додаје се даље.

То је сценарио који изазива велику забринутост, истичу из “Конфкомерћа” и позивају владу да пружи већу помоћ предузећима која су у проблемима, наводи Анса.

Сјеверна Македонија

Проглашено кризно стање у снабдјевању топлотном и електричном енергијом трајаће 30 дана од дана почетка примјене ових одлука.

Влада Сјеверне Македоније донијела је одлуке о постојању кризне ситуације у снабдијевању топлотном енергијом на подручју града Скопља и у снабдијевању струјом на територији цијеле државе, пишу Вијести.

Како је саопштено послије 74. сједнице, обје одлуке донијете су на приједлог Управног одбора за координацију и управљање у систему управљања кризама и почеће да се примјењују од 1. септембра 2022. године.

Проглашено кризно стање у снабдијевању топлотном и електричном енергијом трајаће 30 дана од дана почетка примјене ових одлука.

Прву одлуку влада Димитра Ковачевског је, прецизира се, донијела због недостатка топлотне енергије, могућности коришћења алтернативног горива и стања на тржишту топлотне енергије, а другу због недостатка електричне енергије и стања на тржишту електричне енергије.