Ове године навршава се тачно 27 година од кад је НАТО пакт први пут у својој историји тог 30.августа 1995. започео ваздушне операције против Војске Републике Српске. Ова операција је познатија као ДЕЛИБЕРАТЕ ФОРЦЕ односно “ Намерна сила. Наиме тог дана снаге НАТО предвођене америчким РВ напале су већи број циљева у Републици Српској.

Повод за напад била је експлозија минобацачке гранате која је два дана пре тога на сарајевској пијаци Маркале убила 38 људи за шта је оптужена српска страна, али до данас није била утврђена кривица српске стране за тај напад. Операција је изведена у координацији снага УНПРОФОР и НАТО.

Напад на позиције ВРС започео је у два часа после поноћи 30.августа ударим снага са носача авиона УСС Тхеодоре Рузвелт на положаје српске ПВО око Сарајева Напад авиона Ф/А-18 и ЕА -6Б подржави су авиони за електронски рат ЕФ-111А који су имали задатак да заслепе радаре српске ПВО. Овај део операције носио је назив DEAD EYE SOUTH EAST односно мртво око југоистока.

Поред америчких Ф-14, Ф-15, Ф-16 и Ф-18, А-10 учествовали су енглески Харриер ГР7 , јагуар, француски Мираж ФЦ-1ЦР и Мираж 2000.

САД и остале ваздухопловне снаге НАТО напали су положаје Војске Републике Српске у зонама безбедности УН Сарајево и Горажде, али и остале положаје ВРС пре свега ПВО и комуникационо релејна чворишта.

Много циљева је било промашено због лошег времена, а пилоти НАТО су били принуђени да лете ниско.

Првог дана операције изнад пала српски официр Александар Студен испалио је ракету из лансера 9К38 Игла, који је оборио француски авион Мираж 2000Н-К2. Двојица француиских пилота су заробљена и размењена децембра 1995. на инисистирање државног и војног врха СРЈ после договора са француским властима. Највећи део авио полетања 66 посто извела је америчка авијација, за њима следили су у равномерним процентима Британци, Французи и Холанђани 6-9 посто а онда и остале НАТО нације 1-3 посто авио полетања у целој операцији Иако је операција „Намерна снага“ у америчким и НАТО круговима означена као потпун успех, отворене анализе ЦИА (објављене 2002. године) указују да ваздушни напади нису деградирали борбене способности ВРС на терену и да је она наставила борбу са напредујућим хрватско-муслимансим снагама, паралелно са ваздушним нападима.

Снаге ВРС су функционисале и даље као „кохеретне војне снаге“ које су маневрисале јединицама нивоа бригаде и у току најжешћих удара по њиховим положајима.

Операција је званично трајала од 30. августа и трајала је до 20. септембра 1995. године.