Фото: Тањуг

Повећање цијена гаса, астрономске цијене струје и животних намирница и оштре мјере штедње подигли су Нијемце на ноге. Навикнути на благостање и сигурно не на штедњу због сукоба који нису у њиховој земљи, излазиће на протесте сваког понедјељка широм Њемачке.

– Политичари су криви за скок цијена. Они су се својевољнопридруживали санкцијама Русији и сада имамо то што имамо.

– Сукоб у Украјини није наша ствар. Ми трпимо, а нас нико није ништа питао. Уводе мјере штедње обичним грађанима, а они ће лагодно да живе, кажу Нијемци.

И лијеве и десне партије су најавиле „врућу јесен“. Све је почело 5. септембра, окупљањима понедељком. Најпре је на то позвао посланички клуб Љевице у Бундестагу. Поред љевице, на демонстрације понедељком позвале су и неке десничарске партије: екстремно десна партија Слободни Саксонци и десничарска странка Алтернатива за Немачку која је заступљена у Бундестагу.

„Цијене енергије и инфлација су ван контроле. На улице ћемо изнијети овај бес против антисоцијалне политике и рећи: енергија и храна морају бити приступачни свима“, каже Грегор Гиси, „Дие Линке“.

Канцелар Њемачке грађане покушава умирити милијардама еври помоћи. Њемачка влада реаговала је већ са три пакета помоћи.

„Трећи пакет помоћи којег смо сада припремили је већи од прва два заједно. Ради се о 65 милијарди евра. Када се све сабере, дајемо око 95 милијарди евра“, каже њемачки канцелар Олаф Шолц.

Нијемци, међутим, и даље незадовољни. Јасно им је шта је коријен проблема, кажу аналитичари. Осим због поскупљења на свим пољима, буне се и због помоћи коју Њемачка пружа Украјини, те због санкција Русији, након којих је и дошло до несташице гаса и енормних поскупљења.