Фото: Приватна архива

Социјалистичка партија Српске је за своје кандидате бирала и млађе и старије људе, они су спој младости и искуства, лепоте и мудрости, али оно што је интересантно је да има доста жена са пуно енергије које су спремне да мењају општину Пале и Источно Сарајево.

Једна од њих је и Драгана Крсмановић, рођена у Сарајеву 18.12.1984. године, живи на Палама. Она је по занимању дипломирани економиста.

„Чујемо стално на телевизији и читамо у медијима како нестајемо као нација. Жене се све чешће одлучују за једно или двоје деце јер су у страху од чега ће их издржавати. Све мање је нових радних места, а млади нам све више одлазе и стварају породице у Немачкој, Холандији, Шведској, јер тамо су бољи услови за децу и њихово школовање, а касније и запослење. Одлазе нам и читаве породице што је пораз ове  власти. Ми, као жене, немамо никакве или минималне подстицаје и повластице када је рађање у питању. Имате породилишта и болнице који су у лошем стању, а онда и страх да ћете састављати крај са крајем, што каже наш народ, ако имате више од двоје деце у Сарајеву“, каже Драгана Крсмановић кандидаткиња за народну посланицу Социјалистичке партије Српске на Палама.

Фото: Приватна архива

Она истиче да то мора да се мења и да ће се СПС залагати да накнада из буџета свим женама на трудничком боловању буде у износу од 100 посто зараде.

„Свака новорођена беба мора да добије 5.000 КМ помоћи, а у неразвијеним срединама 10.000 КМ. Залагаћемо се да се створе пристојни услови у породилиштима широм Српске и да цене лекова буду као у Србији, јер су код нас тренутно доста скупљи“, каже Драгана.

Према њеним речима СПС ће када дође на власт инсистирати на  посебним буџетским давањима трајног карактера за рођење трећег и четвртог детета.

„Наравно, све то поред повећања износа за дечији додатак. Из буџета ћемо издвојити и средства за незапослене мајке, јер мајка је стуб сваке здраве породице и морамо јој поклонити посебну пажњу“, наглашава Крсмановић.

Фото: Приватна архива

Према њеним речима породиље након порођаја не смеју да обилазе различите институције да би предавале захтеве за помоћ која им је гарантована.

„Мушкарац јесте глава куће, али жена је врат и без ње нема ни огњишта ни здраве породице на чврстом темељу. Зато се морамо изборити за све привилегије која једна жена, мајка треба да има, али и за нова радна места да нам деца не одлазе из Сарајева. Старијима је доста ратова, а нама борбе за голи живот“, закључује Драгана.