Универзитет у Источном Сарајеву је, поводом 30 година од стварања Републике Српске и самог Универзитета, организовао 15. и 16. септембра научни скуп под називом „Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске“. Циљ научног скупа био је да се научним чињеницама освијетли политички, културни, научни и просвјетни значај Срба у Сарајеву кроз вијекове, а посебно улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске, Универзитета у Источном Сарајеву као и друге важне теме.

Своје мјесто на овако важном скупу нашла је наша медијска кућа „Инфо центар“ Соколац, а ријеч је о коауторском раду професора др Љубомира Зубера и мср Јелене Маринковић назван „Настанак и развој медија у општини Соколац и њихова улога у систему информисања РС“.

Према ријечима професора Зубера, у раду је приказан настанак и развој медија на подручју општине Соколац у пријератном, ратном и постратном периоду.

– Писали смо о Соколачким новинама, које имају дугу традицију и велики значај за локалну заједницу, јер су своје становнике благовремено тада информисале о најактуелнијим дешавањима у општини, али и у регији. Највише простора посветили смо заслужено Радију Романија, који се емитује још од давних седамдесетих, временом повећавајући своје присуство у домовима слушаоца. Осврнули смо се на развој дописничке мреже, као и на допринос радија, његових новинара и тонских реализатора у информисању свих становника, не само наше Републике већ и региона. Редовно су извјештавали за Радио Републике Српске, али и Радио Београд – навео је он.

Професор Зубер је истакао да посебно мјесто у раду заузима догађај који се десио 3.јануара 2002. године.

– Тада је ЦРА забранила емитовање и радио није добио дугорочну дозволу за рад у периоду консолидације, који је затим услиједио да би соколачки радио данас под другим именом био у пуном капацитету на услузи својим слушаоцима. Желим да истакнем да је посебан допринос истраживању дао новинар Велемир Елез, несебично дијелећи са нама информације баш онако као што је то радио више од четири деценије са слушаоцима и читаоцима за које је припремао извјештаје и репортаже из скоро свих области – казао је он.

Универзитет у Источном Сарајеву, под именом Универзитет у Сарајеву Републике Српске, основан је 14. септембра 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске. На истој сједници, Народна скупштина Републике Српске усвојила је препоруку Владе, да се приликом доношења одлуке о мрежи високошколских установа води рачуна о дисперзији факултета, да се не лоцирају у једном центру, већ да се оснивају и у другим градовима источног дијела Републике Српске, тамо гдје ратни услови дозвољавају. То је модел по којем је и данас организован Универзитет у Источном Сарајеву, чије се чланице налазе у десет градова источног дијела Републике Српске, од Требиња до Добоја.