Фото: Ј.Маринковић

У току су завршне припреме за почетак гријне сезоне 2022/2023. године, чији је званични почетак планиран за 15. октобар, а уколико буде потребе, због ниских температура ваздуха, могла би кренути и раније. ЈКП „Соколац“ располаже са довољном количином енергената за два мјесеца, а цијена услуге корисницима гријања неће се повећавати – потврдио је вршилац дужности директора овог предузећа Бојан Самарџија.

Самарџија напомиње да је забиљежен велики раст цијена сјечке, горива, пиљевине, али да ће у соколачкој Топлани настојати да се то не одрази на буџет грађана.

– Надамо се да ћемо удуплани скок цијена енергената надомјестити уз подршку општине Соколац, града Источно Сарајевo, као и Шумског газдинства „Соколац“. Сви смо се удружили како бисмо обезбиједили све услове за успјешну гријну сезону. Физичка лица на годишњем нивоу плаћају услуге гријања 1 КМ плус ПДВ по m2, а на полугодишњем нивоу док траје гријна сезона 2КМ плус ПДВ по m2. За правна лица односно привредне субјекте цијена износи 3 КМ на годишњем, односно 6 КМ на полугодишњем нивоу. Када је ријечи о установама од јавног интереса попут вртића и Дома здравља правимо мале корекције и покушавамо да им изађемо у сусрет – навео је он.

Самарџија истиче да ће у овој сезони загријавати нешто већи простор, с обзиром на то су на централно гријање прикључене и двије нове зграде, изграђене по пројекту CEB2.

– Међутим, постоје одређене преправке када су у питању поменуте зграде, и то ћемо извршити сљедеће седмице. У сваком случају до краја наредне седмице бићемо у потпуности спремни за нову сезону. Хладна проба планирана је од 5. до 10. октобра, осим у случају лошијих временских услова и потребе за ранијим пуштањем гријања.

Бојан Самарџија, в.д. директора предузећа, изразио је увјерење да ове сезоне неће бити већих кварова с обзиром на то да су оне, који су представљали највећи проблем, санирали у претходном периоду.

– Током прошле гријне сезоне имали смо велики квар у Улици Груја Новаковића и били смо приморани да једну зграду у потпуности такорећи одсјечемо са система. Ријеч је о подземном квару, које је јако тешко лоцирати. Све је у кратком року санирано, поменута згрда је враћена на централно гријање и надамо се да ће све тећи уредно. Сусретали смо се и са кваровима који су били у подовима зграда, усљед чега смо имали огромне губитке воде. Дешавало се да дневно убацимо по 100 кубика хладне у топлу воду и самим тим потрошња сјечке се повећавала. На примјер у јануару, када је био најхладнији дан у години, ЈКП је забиљежио директни губитак од 500 КМ за само једну ноћ – присјетио се Самарџија.

Јавно комунално предузеће „Соколац“, у чијем саставу послује и Топлана основано је 2013. године.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.