У Источној Илиџи синоћ је одржана свечана академија поводом 30 година Црвеног крста Републике Српске са које је поручено да ће ова организација наставити своју мисију, али да без добрих људи нема ни добрих дјела.

Секретар Црвеног крста Источна Илиџа Ранко Скакавац рекао је да су у протеклих 30 година успио да нађе рјешење за све оне који су му се обраћали, заједно са начелницима општине, али и свим пријатељима, посебно општинским организацијама из Србије.

Према његовим ријечима, за општину Источна Илиџа посебно је био тежак ратни период од 1992. до 1995. године, јер је била опкољена дуплим обручем – изнутра и са вана.

“Мислим да у Републици Српској ниједна општинска организација Црвеног крста није прошла терет као Црвени крст Источне Илиџе – страдања становништва, долазак избјеглица из средње Босне које је требало прихватити, смјестити”, рекао је Скакавац.

Он је навео да је у протеклих 30 година Црвени крст Источна Илиџа покренуо и реализовао много акција, међу којима је и 13 које се односе на прикупљање новчаних средстава за лијечење.

“Ми настављамо мисију добрих дјела и уздам се у добре људе и руководство општине”, рекао је Скакавац, те додао да функционисање општинских организација Црвеног крста у Републици Српској није ријешено системски.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је општински Црвени крст од изузетног значаја за ову локалну заједницу, те представља организацију од општег интереса.

Према његовим ријечима, у периоду од 1992. године па до данас, за Источну Илиџу се сигурно и јако пуно пута чуло, захваљујући општинској организацији Црвеног крста, њеним волонтерима, те свим људима који су учествовали у многобројним акцијама.

“Много пута је општински Црвени крст био покретач хуманитарних акција које су превазилазиле подручје општине Источна Илиџа. Сви они који су кроз ову организацију учествовали у тим акцијама заслужили су да се помену и да им се захвали за сва њихова добра дјела”, истакао је Божовић.

Божовић је пожелио Црвеном крсту Источне Илиџе да има што мање посла, да Република Српска буде земља просперитета, да има што мање случајева у које се Црвени крст мора укључивати.

Честитајући 30 година рада Црвеног крста Источна Илиџа, члан Општинског одбора ове организације Раде Драшко рекао је да ова хуманитарна организација била активна и у ратно вријеме, али и када су биле поплаве, пожари, као и да препознаје и у Српској и у БиХ, јер су се њени волонтери на многим такмичењима освајали медаље.