Током ове седмице, широм Републике Српске обиљежава се манифестација „Недјеља дјетета“ чији слоган гласи „Подијели радост, знање, љубав“. Малишани Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац имали су низ активности којима су обиљежили ову манифестацију.

Тим поводом, данас је организована приредба предшколаца за родитеље, као и посјета начелника општине Соколац Милована Бјелице овој установи, чиме је завршено обиљежавање „Недјеље дјетета“.

Вршилац дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање Мирјана Субашић захвалила је родитељима на активном учешћу и подсјетила на све активности које су организоване.

– Родитељи су се одазвали нашем позиву, па смо у понедјељак уприличили подјелу играчака дјеци и тако им измамили срећу и осмјехе на лицима. У уторак је организована посјета Храму Светог пророка Илије, док је у послијеподневним часовима истог дана одржана радионица на којој су дјеца са родитељима имала прилику да осмисле креативне радове у духу јесени. Дјеца су у сриједу присуствовала представи „Штрумпфови“ која је изведена у просторијама наше установе. Јуче је био велики дан, организован је маскенбал на коме су дјеца маскирана у своје омиљене јунаке шетала нашим градом. Данас смо уживали у приредби предшколаца, групе од које највише очекујемо и који су показали да су заиста били вриједни. У обданишту се активно ради са дјецом сваки дан, не само током ове недјеље и нагласила бих да је свака недјеља – Недјеља дјетета. Дјеца су дивна, здрава и ми можемо бити поносни и као родитељи и као запослени који смо овдје са њима сваки дан. Захваљујем се начелнику Бјелици на посјети и подршка локалне заједнице нам много значи. Искористили смо прилику и одржали састанак на коме је било ријечи о томе шта би требало у наредном периоду, узимајући у обзир да нас очекује зима, те да се укључе и представници локалне власти – навела је Субашићева.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица честитао је директорици и свим запосленим у Установи за предшколско васпитање и образовање на једном одговорном раду и стручном дјеловању, јер треба много напора и стрпљења у раду са дјецом, како би дошла до нивоа да све оно што раде са васпитачицама и представе.

– Овдје је присутна једна добра комбинација младих и старијих васпитачица, гдје се из године у годину поправља стање. Локална заједница је ту да одржава ову установу и да је подржава у границама својих могућности, па и више. За посљедњих десет година много је уложено у соколачки вртић, али треба још много рада. Неопходно је замијенити унутрашњу столарију, ријешити машински дио, гријање и кров преуредити. Прије двије године, ми смо у оквиру пројекта енергетске ефикасности замијенили вањску столарију, ставили нову фасаду и набавили намјештај. Морам да нагласим да је прије десет година била мања потражња за боравком у овој установи, док је ситуација сада другачија и направљено је око 180 уговора за ову годину. Дјеца која су прошла кроз обданиште, много лакше савладавају градиво у школи и сигурно су један корак испред других. Позвао бих све родитеље који су у могућности да своју дјецу смјесте у ову установу, а локална заједница је ту да помогне онима који не могу то да финансијски подрже. Ово је једна од најзначајнијих установа на подручју општине Соколац и зато јој посвећујемо посебну пажњу са чијим менаџментом имамо веома коректну и пословну сарадњу – истакао је Бјелица.

Малишани соколачког обданишта су кроз рецитацију, игру и пјесмице показали само мали дијелић онога што су научили уз несебичну помоћ својих васпитачица у претходном периоду а на опште задовољство и одушевљење својих родитеља и присутних.