Почели су разговори о изради закона о спречавању ширења лажних вијести и да стручњаци морају понудити најбоље рјешење, изјавио је минситар унутрашњих послова Драган Лукач.

Лукач је навео да су тек почели разговоре у Министарству правде о изради закона о спречавању ширења лажних вијести.

– Потребно је да стручњаци понуде најбоља рјешења – истакао је Лукач.

Лукач је рекао да Србија, Хрватска и неке европске земље имају дефинисано да су клевета и увреда кривична дјела, што Република Српска нема.

– Оно што се дешава на друштвеним мрежама можемо окарактерисати као угрожавање безбједности појединаца. Свакодневно имамо пријаве лица која се осјећају угрожено, али полиција нема могућности да дјелује јер тужилшатва кажу да нема елемената кривичног дјела зато што није прописано законом – поручио је Лукач, додавши да ће се законски морати одредити према исмијавању и омаловажавању на друштвеним мрежама.

Лукач је рекао да је младић из Лакташа, који је извршио самоубиство, пријавио полицији да је угрожен и да жели да се снимак повуче са интернета.

– Ми нисмо у могућности да садржај повучемо, али смо обавијестили тужиоца који је оцијенио да нема елемената кривичног дјела. Полиција није имала других могућности – изјавио је Лукач.