Значајан проценат ученика средњошколског узраста бави се спортом и користи суплементе, али их већина користи самоиницијативно и неправилно што може значајно да угрози њихово здравље.

Професор хемије Татјана Максимовић и професор физичког васпитања Мирослав Максимовић из Средњошколског центра „Василије Острошки“ тим поводом су крајем прошле седмице одржали СТЕАМ час на тему „Суплементација у спорту“ на којем су ученици могли да сазнају зашто се и када користи суплементација, те како суплементи дјелују на организам.

Према ријечима професора хемије Татјане Максимовић дјеца су била изузетно фокусирана на предавање јер су имали прилику да сазнају корисне информације о овој теми.

– Из разговора са ученицима смо схватили да они не знају правилно да користе суплементе, па је професор Максимовић дошао на идеју да одржимо предавање како бисмо покушали да одговоримо на њихова питања, и приближимо им ову тему, јер већина дјеце суплементе користи самоиницијативно, без консултације са стручним особама. На предавању смо говорили о популарним суплементима који се користе у спорту и при тренинзима као што су whey протеин, BCAA, креатин, глутамин, минерали и витамини, предочивши присутнима чињенице из угла професора физичког као тренера и са аспекта хемијског утицаја тих препарата на организам. Ученици су пажљиво пратили предавање и имали прилику да добију одговоре на питања везана за ову тему, рекла је Максимовићева, додавши да се нада да су дјеци успјели да скрену пажњу на суплементе који нису за њихов узраст, те да их усмјере на оне који су примјерени.

Предавање „Суплементација у спорту“ одржано је у оквиру пројекта ТАБЛА који је финансиран од стране УСАИД-a који подстиче увођење СТЕАМ образовања и вјештина те припремање ученика и студената за 21. вијек. Циљ предавања је указивање на позитивне и негативне ефекте кориштења суплемената у спорту, са посебним освртом на опасности које настају њиховом неправилном употребом.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.