Заступник жртава НАТО бомбардовања, адвокат Срђан Алексић изјавио је Срни да апсолутно не стоји навод високог званичника НАТО-а Хавијера Коломине да осиромашени уранијум не утиче на здравље људи, указујући да су тај утицај пред судом у Италији доказале наука и чињенице, као и анализа узорака два грађанина Србије.

Поводом Коломинине изјаве за Срну да одговорност НАТО-а за посљедице по здравље бомбардовања осиромашеним уранијумом мора бити заснована „на науци и чињеницама“, Алексић је напоменуо да је та веза доказана пред судом у Италији у случају тужбе италијанских војника, али и за два грађанина Србије.

Он је напоменуо да је пред судом у Италији потврђена узрочно-посљедична веза НАТО муниције са осиромашеним уранијумом и обољења од канцера италијанских официра и војника, који су служили у БиХ и на Косову и Метохији.

Алексић је указао да су то доказали Институт за науку и технологију у Торину, као и Институт Ла сапиенца у Риму.

– Доказали су и документовали узрочно-посљедичну везу италијанских војника, именом и презименом, који су били на Косову и Метохији и у БиХ, а који су обољели од канцера. Пред судом у Италији Институт за науку и технологију је доказао присуство 21 тешког метала и осиромашеног уранијума у тијелу италијанских војника – рекао је Алексић.

Адвокат Алексић је навео да је то исто доказао његов адвокатски тим и за два грађанина Србије, пошто је њихове узорке послао на анализу у Торино.

– Апсолутно не стоји навод да осиромашени уранијум не утиче на здравље. Како осиромашени уранијум утиче на здравље и да постоји узрочно-посљедична веза је научно утврђено и доказано пред судом у Италији. То је већ учињено – рекао је Алексић.

Алексић је истакао да ће и његов адвокатски тим пред судом у Србији исто то доказати, али и ако постоји интересовање у Републици Српској да се ураде анализе и покрене поступак око наплате штете.

– Сигурно они који су одговорни да плате штету покушавају на сваки начин да избјегну одговорност и накнаду штете, што није основано. Ми ћемо супротно да докажемо на суду /да су одговорни/ – рекао је Алексић.

Он је истакао да сви грађани Републике Српске и БиХ који су обољели могу да траже накнаде штете, као што ће тражити грађани Србије у појединачним парницама пред судом у Србији.

Алексић је подсјетио да је један од два грађанина којима је доказано присуство тешких метала осиромашеног уранијума, био и сада преминули пуковник Драган Стојчић, који је имао 500 пута више осиромашеног уранијума у тијелу него што је дозвољено.

– Анализа коју смо урадили показује да постоји 21 врста тешких метала, осиромашеног уранијума у тијелу пуковника Драгана Стојчића. Дозвољена количина осиромашеног уранијума у тијелу је 0,0053, а Стојчић је имао 2,28 јединица, што значи да је имао 500 пута више и да му је осиромашени уранијум напао више органа, због чега је и преминуо – од посљедица осиромашеног уранијума – рекао је Алексић.

Алексић је позвао све заинтересоване и оштећене који желе да се њихови узорци пошаљу на анализу, на биоспију у Италију, да му се јаве путем имејла advokati.aleksic@gmail.com.

– Сви људи који желе да питају и да им дамо одговор, нека се јаве – рекао је Алексић.

Замјеник помоћника генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбједносну политику Хавијер Коломина изјавио је Срни да разговори о одговорности НАТО-а за посљедице бомбардовања Републике Српске осиромашеним уранијумом морају бити „засновани на науци и чињеницама“.

Он тврди да је Комитет за осиромашени уранијум, на основу независних доказа, закључио да НАТО-ово кориштење осиромашеног уранијума у сукобу у БиХ није довело до било каквог континуираног ризика по здравље, као и да то тврди неколико извјештаја УН.