Језички центар центар „ИН“ је у оквиру јесењег путовања организовао одлазак у Солун и Софију у периоду од 18. до 21. новембра, на којем је путовало укупно осамнааесторо дјеце из општина Пале, Источно Ново Сарајево и Соколац.

Наших млађих суграђана учествовало је осам а са њима је путовала професор енглеског језика у овом Центру Миленка Беатовић.

Према њеним ријечима, све је протекло у најбољем реду, дјеца су одушевљена оним што су имала прилику да виде и научили су много тога новог што им је до сада била непознаница.

– Са наше Романије отишли смо на југ, на море и баш нам је пријало. Прва станица био је Солун. Обишли смо Аристотелов трг, Бијелу кулу и Зејтинлик. Традиционални излет изненађења било је старо грчко село на Олимпу, Стари Пантелејмон одакле се пружа фантастичан поглед на Егејско море. Дјеца су видјела многе културне и туристичке знаменитости и слушали приче са Олимпа. Имали смо изузетног водича од кога смо се ми старији присјећали грчких митова, док су их дјеца учила. Када си на том мјесту, доживљај је другачији. Након тога, услиједило је још једно мјесто изненађења, мало планинско село Литохоро са традиционалном грчком атмосфером. Током боравка посјетили смо цркву Светог Димитрија, заштитника Солуна, гдје се налазе његове мошти и мошти Свете Анастасије. Говорити о унутрашњости је заиста тешко јер је грађевина импозантна. Организована је и ноћна пловидба са погледом на град – навела је Беатовићева.

Посљедњег дана путовања, 21. новембра уприличена је успутна посјета Бугарској и главном граду Софији.

– Обишли смо Храм – споменик Светог Александра Невског, као и Храм Свете мученице Недјеље у којем почивају мошти Светог краља Стефана Милутина. Када су свештеници у овим храмовима чули ко смо и одакле долазимо, очитали су нам молитву за здравље, поготово јер је тада био велики празник Сабор Светог архангела Михаила, па је све то имало још већи духовни значај – додала је Беатовићева.

Језички центар „ИН“ у Сокоцу је почео са радом 2005. године. У почетку је Центар пружао услуге превода и организације курсева страних језика, као и српског језика за странце. У међувремену се област дјеловања проширила и на друге образовне области.

Поред преношења језичког знања су и општа култура и знање, дружење, ширење пријатељске енергије, успостављање контаката, те је веома важно да као школа страних језика омогући полазницима практичну употребу језика које уче. У ту сврху, организују се прољетња и јесења путовања за тинејџере и одрасле, па су тако до сада уприличене посјете Аустрији, Мађарској, Словачкој, Грчкој, Турској, Бугарској, Малти, Италији и Швајцарској.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.