Терористичка група Исламска држава (ИС) именовала је за вођу до сада јавности непознатог Абу Хусеина, након што се његов претходник Абу ал-Хасан ал-Хашеми ал-Кураиши разнио у октобру када се нашао под опсадом бивших антивладиних побуњеника на југу Сирије, изјавиле су данас Ројтерсу особе које су учествовале у сукобу.

ИС је одабрао Абу ал-Хусеина ал-Хусеина ал-Кураишија за свог новог лидера, изјавио је портпарол те терористичке групе на снимку. Он није изнио више детаља о новом лидеру.

То је први пут да је вођа ИС убијен у операцији у којој није учествовала коалиција предвођена САД и први пут да је лидер ИС убијен на југу Сирије, а не на сјеверу те земље, навела је британска агенција.

Абу ал-Хасан ал-Хашеми ал-Кураиши је убијен у операцији изведеној у Дери, јужној сиријској провинцији. Кураиши и његови помоћници су откривени док су се крили у кући у граду Јасиму, навели су бивши побуњеници који су учествовали у сукобу, рођаци оних који су погинули у сукобима и житељи Јасема.

У аудио снимку који је објављен у сриједу, портпарол ИС је рекао да је Кураиши убијен док се „борио против непријатеља Бога“, и додао да је Абу Хусеин сљедећи вођа, не износећи детаље.