Биће ово тешка зима коју ћемо дуго памтити, и то захваљујући свим поскупљењима и онима која нас тек чекају, каже Александра Крндија – мајка четворо дјеце. Наша шесточлана породица грије се на струју, а о осталим потребама у домаћинства да не говорим, прича Александра. У октобру су Крндије већ имале већу потрошњу струје.

„Ја сам хиљаду киловата потрошила, а сад је 1.200. У јануару очекујем 1.500 до 2.000 киловата. Иде Нова Година, Божић, Јовањдан и празници. Изашло ме око 130 марака, сад мислим да ће 160, 170КМ. У јануару очекујем 250 КМ и то је то. За вишечлане продице и они који су социјално угрожени, јако ће утицати. Је л? треба као у ратно вријеме оне рестрикције сви се погурајте у једну собу сједите ту, немојте се куапти једном у десет дана и то је то“, каже Александар Крндија.

Хладан туш у сред зиме, тако поскупљења називају у удружењима за заштиту потрошача. Сваки дан нас стиже поскупљење намирница, роба или услуга, а плате и пензије тешко држе корак са свим. Пензионери, социјално угрожени, вишечлане породице тешко ће изгурати ову зиму.

„Све вишечлане проодице које су очеквиале да ће се испоштовати закон којим ће бити они економски заштићени потрошачи од стране Електропривреде, евод добили смо други бумеранг који се односи на то да ћемо имати блок тарифе , дефитинитвно до тих 500 киловата. Мали борј продоица ће потрошити тако мало киловата у овом зимском периоду , у тку мјесеца, а сви остали ће бити на неки кажњени“, каже Муриса Марић, Удружење потрошача „Дон“ Приједор.

Коме струја не поскупи хљеб хоће сигурно. Најављено поскупљење хљеба, својеврсна је ‘казна’ за све, кажу купци. Неки улази за производњу су се повећали, прије свега нафта. Ипак, Српска има најнижу струју за произвочаће па и за пекаре, каже Милорад Додик, предсједник Републике Српске. Каже, разговараћемо са пекарским сектором,

„Међутим, само брашно и сами улази су поскупјели, треба имати тај баланс, које ја не правдам нити кудим. Ми ћемо пробати, нова Влада ће имати задатак и да основне животне намирнице замрзне у Српској, али то значи да буџет мора да нађе средства да евентуално повећање трошкова мора да субвенционира“, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Покрити се колико си дугачак, стара је народна али и савјет економиста. Штедња и трошење на стварне потребе, једини су одговор на поскупљења и инфлацију. Влада Републике Српске ове године је реаговала повећањем плата од десет одсто, а од 1. јануара повећање ће бити пет одсто, каже предсједник Републике Српске.