„АЗ фарма“ из Мељина код Сокоца добила је златну плакету екстра класе и бронзану плакету за сиреве друге класе на Оцјењивачкој изложби козијих и овчијих сирева у Мостару.

Власник „АЗ фарме“ Амир Бајрић рекао је Срни да му је недавно уручена златна плакета за полутврди екстра масни козији сир у маслиновом уљу са зачинима, као и бронзана за полутврди масни сир од козијег млијека, након што је у октобру послао узорке ових производа на Оцјењивачку изложбу.

„Златна и бронзана плакета су још једна потврда квалитета производа, развоја производње сирева на мојој фарми и признање за рад моје породице“, рекао је Бајрић.

Он је подсјетио да је и прошле године добио сребрну плакету на овој оцјењивачкој изложби у Мостару у организацији федералног Агромедитеранског завода.

Бајрић је нагласио да за производе са његове фарме увијек има купаца, јер је тржиште, како каже, незасићено овом врстом артикла, те додао да је цијена награђених сирева од 20 КМ до 30 КМ по килограму и да се продају у паковању по пола килограма.

Он је истакао да му за сада једини проблем у раду представља изградња прилазног пута до новоизграђеног објекта фарме, за што му је потребна помоћ заједнице, да би могао ширити стадо са садашњих 56 коза и обезбиједити далеко боље услове за производњу.

Према његовим ријечима, осим добре прође код купаца козијег млијека и производа од овог млијека, додатне приходе има и од продаје јарића, који у овом времену углавном траже љубитељи сушеног меса – стеље.

Федерални Агромедитерански завод Мостар сензорски је оцјењивао узорке традиционалних козијих и овчијих сирева, међу којима су од 24 пристигла узорка два признања додијељена „АЗ фарми“ из Мељина код Сокоца.