Општинска организација Црвеног крста Соколац почела је акцију донирања одјеће и обуће грађанима лошијег материјалног стања, вишечланим породицама и пензионерима.

Секретар ове организације Драженко Вукојичић нагласио је да је одјећа углавном нова, те је позвао сва лица са подручја општине Соколац којима је потребан овакав вид помоћи да дођу и себи бар на овај начин олакшају свакодневницу.

– Фирма „Тренди“ из Требиња је обезбиједила ову донацију уз посредство начелника општине Соколац Милована Бјелице који је са њиховим представницима ступио у контакт. Локални Центар за социјални рад је такође укључен у ову нашу активност, па су и они већ обавијестили неке своје кориснике, тако да сматрам да ћемо убрзо подијелити ово са чиме располажемо – навео је Вукојичић.

Ово је само једна у низу акција које је до сада имао општински Црвени крст. Вукојичић је подсјетио да је споразум о сарадњи успостављен са Удружењем „Заједно у БиХ“, који су истог дана по потписивању донирали донацију вриједности 20.000 КМ, која се састојала од ортопедских помагала, хране, одјеће и обуће.

– Када се добије нека донација, ми са својим волонтерима ступамо у акцију и ономе коме је потребно нешто што имамо одмах прослиједимо, јер нема смисла да у магацину чувамо на примјер инвалидска колица која су некоме пријеко потребна – нагласио је он.

Још једна донација која је према Вукојичићевим ријечима изузетно вриједна јесте донација Црвеног крста Војводина.

– Добили смо неке прехрамбене производе, хемију и детерџенте, које смо уз помоћ Центра за социјални рад и Удружења пензионера успјели да подијелимо најугроженијим категоријама нашег друштва. Поред наведеног, од Владе Републике Српске добили смо седам тона брашна које смо опет подијелили лицима слабијег материјалног стања.

Он је додао да је недавно од стране Црвеног крста Републике Српске уручена донација ЈЗУ Специјалној болници за психијатрију Соколац и ЈЗУ Завод за форензичку психијатрију Соколац у вриједности око 14.000 КМ у виду прехрамбено-хигијенских пакета. Вукојичић је изразио захвалност за све досадашње донације, уз наду да ће их бити још у наредном периоду.

Све ове акције не би биле могуће без свесрдне помоћи волонтера, који су свој дан обиљежили 5. децембра.

Веома сам поносан на наше волонтере који су у сваком моменту доступни каква год да је врста помоћи неопходна. Нарочито је то било изражено у вријеме пандемије корона вируса, када није било дана да волонтери нису на терену. Није се гледала ни вјерска ни национална припадност, циљ је био само помоћи угроженом становништву. Морам посебно нагласити да је пар наших волонтера за вријеме поплава ишло да помогне у Добој и Бијељину – истакао је Вукојичић и додао да свако може да буде волонтер и да број година не представља никакву баријеру.

Једна од волонтера при Општинској организацији Црвеног крста Соколац је и млада Николина Поповић. Има осамнаест година, а осим волонтерског занимања, члан је екипе Прве помоћи.

Сам тај осјећај када знате да некоме можете помоћи, испуњава нас и осјећамо се много љепше. Позвала бих све младе људе који су заинтересовани да нам се придруже. Тренутно имамо око 15 активних волонтера, на које се можемо ослонити у сваком тренутку. Такође, у екипи Прве помоћи имамо много дјеце, која нам се свакодневно придружују и која су исказала жељу да науче како да помогну уколико дође до неког несрећног случаја – појaснила је Поповићева.

Како је најављено, подјела одјеће и обуће ће се вршити сваким даном у магацину Црвеног крста у улици Марка Ећимовића до петка, 9. децембра у термину од 10.00 до 12.00 часова. Уколико буде потребно, акција ће бити организована и у накнадном термину.

Сви заинтересовани више информација могу добити на број телефона: 065/658-903.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.