Фото: www.globallookpress.com © XinHua

Председник Кине Си Ђинпинг започео је данас посету Саудијској Арабији, за коју Пекинг сматра да означава највећу кинеску дипломатску иницијативу у арапском свету, док Ријад шири своја глобална савезништва и изван дуготрајног партнерства за Западом.

До сусрета лидера светског привредног мотора и заливског енергетског џина долази у тренутку када су саудијски односи са Вашингтоном угрожени америчком критиком поштовања људских права у Арабији и подршци те земље одлуци да се смањи производња сирове нафте пред америчке новембарске међуизборе, оцењује Ројтерс.

Бела кућа је саопштила да је Сијева посета пример кинеских покушаја да прошире свој утицај и да то неће променити америчку политику према Блиском истоку.

„Свесни смо утицаја који Кина покушава да оствари широм света“, рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби.

Кина, највећи потрошач енергената на свету, је значајан трговински партнер заливских произвођача нафте и гаса. Билатералне везе су се прошириле у оквиру напора држава региона да диверсификују своју привреду, што у Америци изазива забринутост због све већег кинеског уплива у осетљиву архитектуру Залива.

Саудијски министар енергетике Абдулазиз бин Салман рекао је у среду да ће Ријад остати „поуздан и искрен“ енергетски партнер Пекинга и да ће две земље ојачати сарадњу у енергетици оснивајући регионални центар за кинеске фабрике у Краљевству.

Саудијска Арабија је главни снабдевач Кине нафтом, а Сијева посета одиграва се у време несигурности на енергетском тржишту изазване одлуком западних сила да одреде највишу цену за руску нафту, чиме је повећана и количина тог енергента који Кина може добити по дисконтним ценама.

Очекује се да ће кинеска делегација са Ријадом потписати споразуме вредне 30 милијарди долара.

Очекује се да ће саудијски лидер Мухамед бин Салман Сију приредити раскошан дочек, за разлику од начина на који је примио америчког председника Џозефа Бајдена прошлог јула, оцењује Ројтерс.

По доласку у Ријад, Си је рекао да ће сарађивати са Саветом за сарадњу арапских држава Залива и другим арапским лидерима како би „унапредили кинеско-арапске односе на нови ниво“, јавила је саудијска државна агенција СПА.

Ријад, фрустриран оним што сматра постепеним повлачењем Вашингтона са Блиског истока и ерозијом његових безбедносних гаранција, у Кини види прилику за економску добит без напетости које су избиле у односима са САД.

„Пекинг своје партнере не оптерећује захтевима или политичким очекивањима и уздржава се од мешања у унутрашње послове“, навео је саудијски колумниста Абулрахман ал Рашид.