У склопу кампање „Слави одговорно, слави без ватреног оружја“ службеници Полицијске станице Соколац, данас су ученицима у Основној школи „Соколац“ одржали предавање у циљу подизања свијести о посљедицама употребе ватреног оружја и пиротехничких средстава.

Према ријечима криминалистичког инспектора Степе Стјепановића у сусрет божићним и новогодишњим празницима Министарство унутрашњих послова РС уз подршку УНДП-а, до краја децембра ове године реализује низ актвинсти, како би грађани наступајуће празнике прославини у безбједном окружењу и на миран и достојанствен начин.

– У основној и средњој школи на подручју општине Соколац, организовали смо едукативна предавања како би на адекватан и њима прилагођен начин указали на чињеницу да не постоји безопасно ватрено оружје и пиротехничка средства и да нису играчке. Такође, ученици су упознати и са посљедицама и физичким повредама које ватрено оружје и приротехничка средства могу да проузрокују, те апалујемо на родитеље да дјецу упознају са могућим посљедицама нестручне употребе и да су они ти који сносе одговорност за поступке малољетника – навео је Стјепановић.

Он је истакао да кампања има за циљ упознавање јавности о могућим посљедицама које произилазе из незаконите и нестручне употребе ватреног оружја и пиротехнике, посебно на мјестима гдје се окупља већи број грађана као и санкцијама које су предвиђене Законом о кривичном поступку РС, Законом о јавном реду и миру, Закону о оружју и муницији те Закону о промету експлозивних материја и течности.