Немачкој војсци недостају оружје и опрема да у потпуности изврши своје обавезе у оквиру НАТО-а, укључујући одбрану источног крила блока, објавили су „Шпигл“ и „Велт“, позивајући се на поверљиви извештај Комитета за одбрану.

У извештају се наводи да Бундесвер има проблем са распоређивањем НАТО снага за хитно реаговање током следеће године, а као пример се истиче присуство контингента Северноатлантске алијансе у Литванији, где Бундесвер, заједно са другим НАТО партнерима, формира такозвану борбену бригаду.

„Недостаци у људству, опреми, инфраструктури, резервним деловима и муницији, настали су током деценија недовољног структуралног финансирања“, написала је немачка министарка одбране Кристина Ламбрехт, преноси „Велт“.

Поред тога, постоји могућност и од настанка проблема са распоређивањем снага Бундесвера у Словачкој, додаје немачки лист.

Недостаци Оружаних снага Немачке, који се помињу у извештају, не тичу се само мисије у иностранству, већ постоје и када је у питању безбедност ваздушног простора изнад Немачке.

Иако би „застарели системи“ обезбедили оперативну готовост, упозорава се да би у будућности могла да се очекује „повећана учесталост кварова“.

„Велт“ је раније објавио да Бундесвер, у случају рата, има залихе за свега неколико сати, а највише неколико дана сукоба, док је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ упозорио да је Унија, снабдевајући Украјину оружје, исцрпела своје војне залихе.

„Овај рат је био и позив на буђење за све нас у вези са нашим војним способностима. Давали смо оружје Украјини, а онда схватили да су и наше војне залихе исцрпљене“, навео је Борељ.