Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да би Мађари жељели да Европски парламент у садашњем облику буде распуштен, преноси Нова.рс.

Он је на годишњој међународној конференцији за новинаре у Будимпешти изјавио да је кредибилитет те институције недавно доведен у питање и да подржава укидање тог тијела какво је тренутно, јавља АП.

-Степен до којег је углед Европског парламента у Мађарској нарушен последњим скандалом није могао бити нижи- поручио је и додао да је вријеме за „исушивање мочваре“ у Европској унији.

Напомиње се да је Орбан ту фразу позајмио од бившег америчког предсједника Доналда Трампа и искористио је да нападне Брисел због недавно откривеног корупцијског скандала у вези са сумњом у малверзације појединих посланика с готовим новцем за услуге у које је наводно укључен и Катар.

Агенција истиче да је конференција за новинаре готово једина прилика у години када Орбан дозвољава постављање питања свјетских или мађарских медија који су критички настројени према актуелној власти.

Како наводи агенција, популистички премијер, који је у априлу освојио четврти мандат заредом, учествовао је у честим биткама са ЕУ, која га оптужује за кршење демократских норми, велику корупцију у државним органима и сужавање права мањина.

Додатак тензијама између Будимпеште и Брисела је лобирање мађарске владе против санкција Москви због њене операције у Украјини.

Орбан, који се сматра једним од најближих савезника руског предсједника Владимира Путина у ЕУ, тврди да су санкције биле неефикасне као притисак на Русију да оконча рат и да су направиле више штете европским економијама него Русији.