„Мирнеса С. пљачку није могла направити сама, вјероватно је животно угрожена, а за очекивати је да у кратком року буде приведена пред лице правде“, став је сарајевског инспекотра у пензији Миће Летића. Летић додаје да и би се цијели случај, уколико је на територији Босне и Херцеговине, могао ријешити за три дана, али и да сложена полицијска структура погодује криминогеним групама.

“У полицијском жаргону ово се сматра организованим или сложеним извршењем кривичног дјела. Оваква кривична дјела морају бити планирана. Криминогени миљеи нађу лабилнију, слабију личност коју припремају за нешто. Ово кривично дјело сматрам организованим обликом криминалитета које није могла починити једна особа”, каже Летић у разговору за Н1.

Летић додаје да је највјероватније током планирања вођено рачуна када ће бити највише новца, али и о припреми средстава за бијег.

“Ту су морали бити и унутрашњи и спољни помагачи. Неко ко јој је омогућио да буде присутна током бројања новца и наравно да је кроз припреме криминалног миљеа, да јој обећају да ће јој обезбједити некакву сигурност након почињења кривичног дјела”, сматра овај инспектор у пензији.

На једноставно питање, да ли је животно угрожена, Летић одговара позитивно.

“Она је угрожена на свим пољима, и она ће на крају бити продата за јефтине новце, највјероватније да ће бити предата пред лице правде, питање је дана. Ова сума новца од милионе ЕУР је мала, када се то распарча, када свако узме свој дио, њој ће остати веома мало. Новац се брзо троши. Постоје трагачи који ће преко криминалних миљеа дознати гдје је”, рекао је Летић.

Летић појашњава да није чудно што јавност прати овај случај, и што је почиње доживљавати као својеврсног Робина Худа. Каже, не постоји повјерење између грађана у БиХ и безбједносних служби и то види као разлог подршке Мирнеси С.

“За ову пљачку је потребно сарадња безбједносних служби. Оне могу за пар дана прикупити информације и тачно рећи да ли је неко ту, или није ту, и наравно је лоцирати веома лако уколико је присутна на територији БиХ”, каже саговорник Н1.

Летић на концу закључује, да је БиХ због сложене структуре полицијских агенција погодно тло за криминалце који то користе, због чега криминалци имају уточиште у БиХ. Посебно добре услове имају уколико су увезани са полицијским агенцијама.