Шведска не би требало да очекује подршку Турске када је у питању чланство у НАТО-у након протеста који су одржани у близини турске амбасаде у Стокхолму, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

„Они који дозвољавају такво богохуљење испред наше амбасаде не могу више да очекују нашу подршку за чланство у НАТО“, рекао је Ердоган након седнице владе.

Ердоган је, такође, критиковао Шведску због прокурдских протеста у земљи, на којима су демонстранти махали заставама различитих курдских група, укључујући Радничку партију Курдистана

„Дакле, пустићете терористичке организације да дивљају и онда очекујете нашу подршку за улазак у НАТО. То се неће десити“, нагласио је Ердоган.

Напоменуо је да ниједан појединац нема слободу да вређа веру муслимана или друге религије и да ће такви поступци бити подвргнути тешким санкцијама.

„То вређа све који поштују основна права и слободе људи, посебно муслимане. Ако не поштујете веру Турске и муслимана, нећете добити никакву подршку од нас“, истакао је председник Турске.

Подсетимо, лидер десничарске екстремистичке партије Расмус Палудан јавно је спалио Куран испред турске амбасаде у зони коју је оградила полиција. Палудан је у свом говору критиковао НАТО, Турску и Реџепа Тајипа Ердогана, али и приказао карикатуру пророка Мухамеда.

Протести су значајно појачали тензије између Турске и Шведске – којој је потребна подршка Анкаре како би се придружила војној алијанси.

Турска је раније саопштила да је, због одржавања протеста у Стокхолму, одложена посета Анкари шведског министра одбране Пала Џонсона планирана за 27. јануар.

Џонсон је рекао да се састао са турским министром одбране у петак током скупа западних савезника у Немачкој и да је одлучено да се планирани састанак одложи.

Шведска и Финска поднеле су захтев за пуноправно чланство у НАТО у мају прошле године, а Анкара своју ратификацију тих захтева условљава изручењем курдских и других терориста.