Фото: Profimedia

Изјаве о спремности НАТО-а за директан сукоб са Русијом увлаче свијет у нуклеарни колапс, а таква реторика неће промијенити циљеве специјалне операције, изјавио је за Спутњик посланик Државне думе Русије Олег Морозов, коментаришући изјаву адмирала Алијансе Роба Бауера да је НАТО спреман на директан сукоб са Русијом.

– НАТО мора да схвати да такве изјаве увлаче свијет у нуклеарни колапс. Неће нас натјерати да одустанемо од својих циљева у Украјини. И морају да прихвате да нуклеарни сукоб не подразумијева селективност – нагласио је Морозов.

Истовремено, парламентарац је Бауерову изјаву назвао „монструозном“, истакавши да Русија никада није тежила војном сукобу са НАТО-ом и да је чинила све да смањи војну напетост.

– Наш одговор би требало да буде јачање војног притиска у Украјини. Сваки корак напријед помјера рат са НАТО-ом, а назад га приближава! – закључио је Морозов.

Са своје стране, први замјеник предсједавајућег Одбора за међународне послове Савјета Федерације Владимир Џабаров сматра да је ратоборно разметање храброшћу војних лидера НАТО-а повезана са чињеницом да је у ситуацији у Украјини почела прекретница.

– Миран сам у вези са тим. То су сада изјавили јер су заиста видјели да је у Украјини почела прекретница. Штавише, схватају да помоћ коју сада покушавају да пруже у тенковима, чак и авионима, тешко да ће промијенити ситуацију, Русија убрзава – рекао је Џабаров за Спутњик.

Према речима сенатора, изјава званичника НАТО-а „више личи на разметање храброшћу“.

Раније је предсједник војног комитета Сјеверноатлантске алијансе адмирал Роб Бауер изјавио да је НАТО спреман за директну конфронтацију са Русијом.

Он је напоменуо да је након почетка специјалне војне операције у Украјини Алијанса одлучила да ојача источно крило НАТО-а.

Према Бауеровим ријечима, ово је важан сигнал Русима – „спремни смо ако им падне на памет да дођу до НАТО-а“.